Етикетът на масата може би не е най-важната част от кулинарията, поне от гледна точка на готвенето у дома.

Но когато човек е в заведение за хранене, особено такова с по-висок стандарт, поведението му като клиент е точно толкова важно, колкото е поведението на обслужващия персонал.

Добрият сервитьор не е длъжен да разшифрова настроенията на седналите на неговата маса персонажи, макар че дългогодишният стаж със сигурност го превръща и в добър психолог.

И ето, че е време да ви попитаме дали сте добри клиенти и дали познавате значението на различно поставените прибори в чинията.


Може би не сте подозирали, че изпращате конкретни сигнали и към обслужващия персонал, и към шеф-готвачите, чрез разполагането на вилицата/ лъжицата и ножа.

Илюстрацията, която виждате, хвърля яснота по темата.

Поставените под ъгъл прибори означават, че все още не сте приключили с храненето.

Кръстосаните прибори означават, че сте готови за следващото блюдо.

Успоредно и хоризонтално (спрямо вас) поставените вилица и нож показват, че сте много доволни от храната.

Успоредно и вертикално поставените прибори посочват, че сте приключили.

Поставените под ъгъл прибори, с подмушнат нож между зъбците на вилицата, означават, че не сте доволни.

И сега, за да завършим темата за етикета на масата, ви молим да вземете пример от тези двама господа:

Източник: kulinar.bg