Хей, момичета, пролетта е тук и, колкото и да не ни се иска, няма да е лошо да спретнем едно бързо почистване.

Естествено, няма да се разминете без традиционното миене на прозорци и бърсане на прах, но ние смятаме да ви дадем няколко бързи и евтини съвета за въдворяване на ред и чистота навсякъде у дома.

Съживете старите възглавници

Натопете възглавниците във вана с хладка вода и мек перилен препарат. После влезте във ваната и тъпчете с крака, както се мачка зряло грозде, преди да се остави да ферментира.

Когато водата и перилният препарат проникнат във възглавниците, изплакнете чрез същата техника с топла чиста вода. Центруфугирайте ги поотделно в пералнята и ги оставете да изсъхнат сами, по възможност на слънце.

Стъклени повърхности без прах

Няма значение къде живеете, колко чист поддържате дома си и колко често бършете праха – обикновено за не повече от седмица стъклените повърхности имат нужда от ново почистване.

Натрупването на прах или мъх по стъклата на масите и на други места може да се предотврати със следния метод: прибавете една чаена лъжица омекотител към близо литър топла вода и почистете повърхностите с навлажнен в нея парцал. Така не само ще ги почистите, но ще се намали и статичното електричество, което ще предотврати натрупването на прах.

Перфектни прибори

Върнете блясъка на сребърните прибори като сложите лист станиол и чаена лъжица сода за хляб в пластмасов леген. Поставете и приборите вътре, като всеки от тях трябва да е в допир със станиола. Налейте вряла вода и дръжте приборите така около 15 мин.

След това ги изплакнете и полирайте, ако се налага.

Освежаване на градинските мебели

Това всъщност се отнася за всички пластмасови мебели, които ползвате на терасата, на верадната или в градината.

Отговорът за идеалната им белота или чистота е... паста за зъби.

Изстискайте повечко избелваща паста за зъби върху четка и търкайте силно. След това минете с мек парцал.

Почистване на полилей

За пролетно почистване ще са ви нужни: очила, парцал за прах от чиста вълна, чадър и стълба.

Винаги спирайте тока и се уверете, че прекъсвача е изряден, преди да започнете с почистването. Освен посочените по-горе неща, пригответе си и пръскаща бутилка с равни количества оцет и вода, малки найлонови торбички и гумени ластици.

Първо забършете полилея, доколкото е възможно, с вълнения парцал. Покрийте всяка фасунга с торбичка и я стегнете с ластик, за да не влиза вода в електрическата система. Закачете чадъра с дръжката нагоре за една от рампите на полилея. Напръскайте обилно всички стъклени части, докато не започнат да се стичат капки. Чадърът ще събира мръсната вода.

След това го преместете от друга страна и продължете.

Остранете петна по тапетите

Премахнете светлите петна от тапетите като търкате с парче стар бял хляб.

Загладете драскотините по дървена маса

Счукайте един орех и натъркайте ядката по драскотините – сами ще видите как следите се заличават пред очите ви.

Премахнете мазнината от микровълновата печка

Поставете купичка с вода и половин лимон, за да заври в печката. Парите от лимона ще навлажнят мазнината и ще неутрализират миризмата. След това забършете с влажен парцал.