Американската актриса Скарлет Йохансон осъди френския писател Грегоар Делакур за посегателство върху личния й живот с романа му "Първото нещо, което гледаме".

17-то гражданско отделение на Окръжния съд в Париж осъди Делакур и издателство "Жан-Клод Лате" да платят 2500 евро обезщетение на актрисата за нанесени морални щети и същата сума за покриване на съдебните разноски.

В публикувания през март 2013 г. роман главната героиня се влюбва в автомонтьор, представяйки се за Скарлет Йохансон. Впоследствие обаче се оказва, че името й всъщност е Жанин Фокемпре, французойка, която поразително прилича на актрисата.

В своето начало книгата приписва на Скарлет Йохансон любовни отношения, "които никога не са съществували", каза адвокатът на звездата на 14 май пред съда. Адвокатът на ответника му отговори, че в книгата се говорело за отношения, които не били конкретизирани.

При определянето на сумата на обезщетението съдът взел предвид разпространението на творбата, в над 10 000 екземпляра, както и факта, че актрисата е говорела в някои интервюта за любовния си живот. Тя оспорва и неправомерното използване на името, образа и известността й за рекламирането на книгата и искаше забрана на всяко неразрешено използване на права върху нейната личност в бъдеще. Но съдът отхвърли това искане.

Четете още: Скарлет - на върха и в перфектна форма

Четете още: Скарлет е супер героинята на Люк Бесон