Ако сте решили да разнообразите тази Коледа, можете да го направите като приготвите коледен сладкиш, който е характерен за друго кътче на Европа, не за България.
КОЛЕДА ПО ИТАЛИАНСКИ С ПАНФОРТЕ И ПАНЕТОНЕ
В Испания се радват на бадемовия сладкиш с мед.
Необходими продукти:
1 ¾ ч.ч филирани бадеми
1 ½ ч.ч мед
3 яйца
Начин на приготвяне:
Запечете бадемите на предварително загрята на 180С фурна за 10 минути. На първите 5 минути ги разбъркайте с дървена лъжица.
В среден на големина тиган, загрят на средна степен, изсипете меда и го нагорещете до точката на кипене. В момента, в който заври, изключете котлона и свалете тигана от огъня.
Разбийте белтъците на сняг. Внимателно ги изсипете при меда. Върнете тигана отново на котлона, включете го на средна степен и нека сместа ври леко в продължение на 15-20 минути.
След известно време ще забележите, че сместа започва да удвоява обема си. Докато ври, ще се кондензира в плътен карамел. Цветът също ще се промени от светлокафяво до тъмно, загоряло оранжево. По дъното на тигана сместа ще загори леко, но това е нормално и ще придаде по-интензивен карамелен аромат на сместа.
Как да проверите, че карамелът ви е готов за сваляне от огъня? Изспите с лъжичка малко количество от сместа върху чинийка, която незабавно сложете за около минута в хладилника. Ако след това карамелът се е втвръдил напълно, то можете да свалите тигана от котлона.
Време е да добавите и леко запечените филирани бадеми. Разбъркайте добре.
Разстелете лист хартия за печене в правоъгълна тавичка и изсипете цялата смес вътре. Отгоре на сместа плътно прилепете още един лист хартия за печене.
Сложете тавата в хладилника за около 2-3 часа, а след това нарежете вкусотията на парченца.
Френският коледен сладкиш представлява шоколадов пандишпанов кекс.
През 17 век Наполеон издава заповед всички семейства в Париж да затворят дупките в комините си, за да не настиват и да не се разболяват. Налудничавата хрумка на императора лишила французите от възможността да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да се радват на топлината и празничните искри, които пръска традиционният Бъдник.
Френските сладкари обаче намерили разрешение на проблема. Тези прочути майстори на шоколада и калоричните изкушения създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник).
Днес по цял свят Коледното пънче се появява върху празничната трапеза и доставя сладко удоволствие за всеки от семейството. Тази рецепта не е лесна и не се прави за малко време. Но ако имате няколко свободни часа и голямо желание да сътворите истински шедьовър в кухнята, значи това ще е подходящото предизвикателство за вас.
Необходими продукти:
За блата ви трябват
4 яйца
100 гр. пудра захар
75 гр. брашно
1ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 с.л. какао
За вкусната шоколадова глазура са ви необходими:
150 гр. тъмен шоколад
2 жълтък
150 мл. прясно мляко
125 гр. меко масло
4 с.л. пудра захар
2 с.л. ром или коняк
Начин на приготвяне:
Пуснете фурната да се нагрява на 200С. Покрийте с хартия за печене правоъгълна тавичка (24 х 30 см).
Яйцата и захарта се разбийте за 7-8 минути с миксер, докато се получи пухкав крем.
Брашното пресейте с какаото и го прибавете към яйцата. Полученото тесто се изсипва в тавата, разпределя се равномерно и се изпича за около 12 мин.
Обърнете готовия блат върху друг лист хартия за печене, поръсен с кристална захар. Още топъл, навийте блата заедно с хартията на руло.
Когато изстине го развийте и намажете с крема.
А ето и как да направите крема - шоколадът за крема се разтопява на водна баня. Към него се прибавят жълтъците и млякото. Сместа се загрява леко, докато се посгъсти толкова, че да покрива обратната страна на лъжицата. Охлажда се.
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем и лъжица по лъжица се прибавят шоколадовата смес и алкохолът.
С получения крем се намазва блатът, навива се на руло отново. Отгоре се намазва с крем и с вилица и разтопен шоколад се декорира така, че да прилича на ствол на дърво. Доукрасява се с цветни бонбони.