Размерът няма значение, важното е как го използваш. Дали наистина е така от научна гледна точка, когато става въпрос за мъжкия полов орган, пита ASAP Science? Дали мъжката гордост влияе на привлекателността или умението да се доставя удоволствие на партньора?

Любопитен факт – хората имат най-големите пениси сред приматите – както по отношение на абсолютен размер, така и спрямо пропорцията на тялото. Така че можете да се гордеете (поне) с това. През нашата еволюционна история жените най-вероятно са развили интерес и предпочитания към формата и размера на мъжкия полов орган (досущ както женските пауни предпочитат мъжки с по-забележителни пера). В резултат на това те избират партньори с по-големи пениси и съответно предават тези гени на следващото поколение. Това се нарича сексуален подбор.

Четете още: 15 факта за изневярата

Това може и да е било предимство на мъжете, тъй като по-дългите пениси са били по-ефикасни при отстраняването на спермата на другите съперници от мъжки пол по време на сношение. Колкото по-надълбоко е проникването, толкова по-качествено е премахването на чуждите сперматозоиди. Съответно мъжете с по-дълги полови органи са имали по-голям шанс да предадат своите гени.


Едно конкретно изследване открива, че някои жени достигат по-често до вагинален оргазъм, когато мъжът има по-дълъг пенис. Според него размерът е от значение, тъй като по този начин се стимулира цялото протежение на вагината. Важно е да отбележим обаче, че жените изпитват различни типове оргазъм. Всъщност, вагиналният и клиторният оргазъм най-вероятно са два напълно различни феномена. Те използват различни нерви и дори стимулират отделни райони в мозъка. Дори така бленуваната Г-точка – още една сексуално чувствителна област при жената – се намира в самото начало на вагината.

Освен това много изследвания показват, че жените не се вълнуват толкова от размера, колкото мъжете най-вероятно си мислят. Пък и предпочитанията варират. Изследванията при хомосексуални мъже обаче показват, че те определено харесват мъже с по-големи полови органи.

Четете още: Размерът има значение само при секс за една нощ

Изследване от 2013 г. открива, че пенисите в нормално състояние вероятно са основен фактор в привлекателността на мъжа. Още дори преди самия сексуален контакт. Това може и да изглежда странно на фона на факта, че днес носим дрехи. За нашите предци обаче гениталиите са били видими. В това изследване жените са били подканени да определят привлекателността на мъжете на базата на компютърно генерирани изображения, отразяващи различни типове тяло и размери на пениса. Става ясно, че по-високите и стегнати мъже са по-желани. Също така пенисът в нормално състояние играе роля в избора им. Колкото по-голям е той, толкова по-високо били оценени изображенията. Всичко си има обаче и граници. Ако размерът на отпуснатия пенис надвишавал 7.6 см, привлекателността започвала да намалява. Излиза, че мъжки член, който е в пропорции със самото тяло, е най-привлекателен. В края на краищата, прекомерно изразените черти на тялото – дори и онези, свързани с привлекателността - могат да бъдат често знак за проблеми.

Не на последно място – самият собственик на пениса също е от значение. Почти всички изследвания показват, че самоувереността, приятния характер и привличането са най-добрите предпоставки за сексуално удовлетворение.

В края на краищата – макар и размерът да има значение в определени случаи, по-голямото не винаги е по-хубаво.