Представяме ти една рецепта, която може да бъде освен много вкусна, и доста полезна, благодарение на нетрадиционните съставки, които можеш да сложиш върху пицата, а ръженото брашно ще я направи и ниско калорична!
Необходими продукти:
1 ½ чаши ръжено брашно
½ чаша топла вода
1 1/2 чаени лъжици суха мая
1 чаена лъжица мед
¼ чаена лъжица сол
1 чаена лъжица зехтин
За топинга върху пицата:
2 зелени лука
1 чаена лъжица лимонов сок
2 лъжици зехтин
½ чаша домати(от консерва,смляни на едро)
¼ чаша смляни бадеми
1 скилидка чесън
1 лъжица сол
парчета моцарела(достатъчно, за да покрие дължината на тестото)
2-3 яйца(да покрият дължината на тестото)
аспержи
Повече по темата четете тук: Страхотен бананов хляб
Начин на приготвяне:
В дълбок съд смесете водата, маята и меда. Разбъркай добре с лъжица около 10 минути, докато започне да се появява пяна. Прибавете брашното и зехтина с лъжица, докато сместа стане еднородна, но все още е лепкава на докосване. Използвай ръцете си и оформи тестото на плота, като го разстилаш и предварително сте набрашнили повърхността. Постави тестото в дълбок съд, намазан със зехтин и го остави да престои за час – час и половина.
За топинга:
Нарежи лука на едро, а чесъна пусни в блендер или го направи на преса за чесън. Аспержите задуши в тиган с капак за около 5-7 минути, докато омекнат. След като тестото е добре втасало, разстелете тестото предварително на плот, като се погрижете да не е с правилна форма, както типичните италиански пици. Прехвърлете тестото в кръгла тава, преди да сте сложили топинга. Намажете тестото със зехтин, а след това и с доматения сок, като намажете по цялата дължина. Сложете аспержите, моцарелата и лука и чесъна. Чукнете яйцата по очи на самия край и посолете. Сложете бадемите и настържете кашкавал или пармезан по желание.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете 25-30 минути. Извадете от фурната и се насладете на вкусна и полезна вегетарианска пица.
Повече по темата четете тук: Лек, здравословен и вкусен веган обяд