Най-новата мания в световен мащаб сред любителите на здравословното хранене вече е драконовият плод или както е известен на запад - питая.
В момента той е актуално блюдо в менютата на различни ресторанти в Европа и Северна Америка. Той може да се консумира както самостоятелно, така и в комбинация с други продукти, като диетолози съветват, че е най-полезно да се яде драконов плод на закуска.
"Наистина е универсален. Вкусът му е леко сладък, но в същото време има и кисел оттенък", казва готвачът от известен Манхатънски ресторант Алиса Вагнер.
Супер-плодове: нар, асай бери и годжи бери
Вътрешността на плода се яде, като тя е сивкаво - бяла, с малки черни семенца, подобно на кивито. Високото съдържание на вода в драгоновия плод - 90 процента, го прави изключително подходящ за летните месеци, когато организмът се нуждае от повече вода, освен това е и много освежаващ.
Семената на драконовия плод са богати на мастни киселини, а кожата, която е ядлива, пък, съдържа магнезий. Яркото му розово месо има детоксикиращи и противовъзпалителни хранителни вещества, включително витамини C и B.
Питаята би могла да послужи като заместител на сладкото в менюто ви, като едновременно с това засища глада. Може да се използва като съставка за летни коктейли и млечни шейкове.