С възрастта ставаме по-добри, по-мъдри, по-уверени в себе си, постигаме истинска свобода на духа. Външният ни вид неизбежно се променя заедно с душевността ни, но за жалост не винаги към по-добро. Има ли начин да спрем неумолимото време?

Възрастта е относително понятие. Балзак е писал за 30-годишните като за жени, чийто разцвет е вече в миналото. Сега пък ние с радост обявяваме, че "40 са новите 30". Не защото хората са започнали да живеят по-дълго - просто сега за всички е по-важно да изглеждат млади независимо от възрастта. Не винаги е било така. Нашите баби не са се замисляли за старостта - те просто са съзрявали, гледали са децата си, а после внуците. Животът вървял по реда си, никой не се опитвал да спре времето и да си върне младостта. Може би просто не са знаели как да го направят? Преди около 15 години благодарение на апаратните и инжекционни технологии като ботокс и рестилайн стана възможно следите на времето да се изтрият без хирургическа намеса.

Не бързайте да се подмладявате

Култът към младостта достигна апогея си едва преди няколко години. Млади момичета наред със зрелите дами започнаха трескаво да трият от лицата си и най-малките признаци на остаряване. Това обаче често довеждаше до плачевни резултати. Застинали като пластмаса лица на актриси и телевизионни водещи, твърде обтегната кожа на лицето на фона на сбръчкани ръце, издаващи истинската възраст... Всичко това изглеждаше неестествено и дори плашещо. 20-годишни момичета започнаха да се обръщат към козметици с молба да премахнат първата едва видима бръчица между веждите - и то непременно с инжекция ботокс.

Специалистите изобщо не се радват на този ентусиазъм. Според козметиците твърде ранното прибягване до радикални методи може да ви изиграе лоша шега. На младини кожата трябва да се бори с въздействието на заобикалящата среда самостоятелно. Ако й "помагате" с инжекции, пилинг и лазер, все едно й отнемате силите, преди да го е направила самата природа. Същото се отнася и до козметичните средства. Претоварвайки кожата с активни компоненти, които карат вече уморените клетки да работят, ще постигнете точно обратния резултат. Ще изглеждате по-възрастни, а тези средства вече няма да ви действат и затова ще ползвате по-силни.

Радвайте се на младостта си

Сега е разпространено мнението, че човек започва да старее на 25 години. Много специалисти обаче обаче са сигурни, че това е просто маркетингов ход. Появата на първите мимически бръчици не изисква радикални козметични процедури. Обърнете внимание, че дори и децата имат бръчици под очите.

Един млад човек има нужда само от правилно почистване и овлажняване на кожата - нищо повече. Почиствайте кожата си сутрин и вечер с гел за лице и тоник, нанасяйте овлажняващ крем и си правете подходящи за типа кожа маски - овлажняващи за суха кожа, почистващи за мазна и т.н. Чак след 30-35 години има смисъл да се загрижите по-сериозно за външния си вид. Сменете почистващите средства с по-меки - например тоалетно мляко за дегримиране и тоник. Започнете да ползвате подмладяващи серуми и кремове (денем нанасяйте овлажняващ, а преди лягане - крем с активни съставки). Ходете от време на време на лицев масаж. После идват мезотерапията, пилингът. И чак тогава можете да пробвате ботокс, биоревитализация и контурна пластика.

Най-странните трикове за красота на звездите

Пет причини за остаряването

Говори се, че до няколко десетилетия учените окончателно ще победят старостта. Някои дори смятат, че тази задача вече е в процес на разработка - не е въпросът как именно да се направи това, а кое от направленията първо ще се приложи на практика. Нано-медицина, генно инженерство, биотехнологии, стволови клетки - има редица методи за борба със старостта. Проблемът обаче е, че процесът на остаряване включва цял комплекс взаимосвързани явления. Преодоляването само на едно от тях няма да даде нужния резултат.

И така - какви са истинските причини за остаряването?

В резултат на жизнените функции и под въздействието на външни дразнители (като например ултравиолетови лъчи) в организма се образуват агресивни форми на кислорода (свободни радикали). Те провокират процеси, подобни на процеса на гниене.

С времето клетките губят способността си да се самовъзпроизвеждат. Според много учени основна роля за стареенето играе тъй нареченият биологичен часовник. Той отмерва времето, което трябва да изживее организмът според видовата си принадлежност. След изтичане на зададения срок на клетъчно равнище се активира генетично обусловен механизъм за самоунищожение. На него дължим остаряването и в крайна сметка смъртта. Не забравяйте, че всяка клетка може да се дели ограничен брой пъти в зависимост от типа, вида и възрастта на тялото, на което принадлежи.

Угасването е резултат и от постоянното натрупване на грешки в генетичния код, който определя строежа и функциите на клетките. Те променят структурата си, постепенно деградират и умират.

Причините за стареенето могат условно да се разделят на външни и вътрешни, но те винаги действат паралелно и често засилват негативното влияние една на друга. Сред външните фактори са ултравиолетовите лъчи, химическото и радиационно замърсяване на околната среда, електромагнитните вълни, ежедневната употреба на грим и на синтетични средства за миене, инфекциите и възпалителните процеси. Можете лесно да се уверите колко силно влияние има външната среда върху кожата - сравнете кожата на лицето си и на други открити части на тялото с тази на по-скритите местенца като гърба, корема и седалището. На младини разликата е практически незабележима, но при възрастни хора по-защитената от слънцето кожа изглежда по-гладка и стегната.

Стареенето се дължи и на апоптоза на кретките - програмираната клетъчна смърт, съпроводена от характерни цитологични признаци и молекулярни процеси. Това е "самоубийство" на клетката, при което съседите на болна клетка се самоунищожават и образуват "мъртва зона". Ако апоптозата излезе извън контрол, отмирането на клетките става патологично.

Но защо някои хора запазват кожата си дълго време свежа и гладка, а други развиват бръчки още на млада възраст? Учените са открили около 1500 гена, които отговарят непосредствено за състоянието на кожата. Следователно сега човечеството има реалната възможност да спре биологичния механизъм за появяване на бръчки на генетично ниво. Остава само да се разработят козметични средства, способни да въздействат на гените.

Алтернативни методи за справяне с изгарянето