В сряда съобщихме, че баскетболистът Ламар Одъм, бивш съпруг на Клои Кардашиян, се бори за живота си, след като на 13-ти октомври бе намерен в бордей в Невада в бесъзнание след взета свръхдоза.

До болничното му легло веднага се притекоха Клои, Къртни и Ким Кардашиян, както и майка им Крис Дженър и най-малката от сестрите – Кайли Дженър.

Бившият съпруг на Клои е в кома

Състоянието на Ламар продължава да бъде критично, макар да има информация, че за момент е помръднал с очи и леко стиснал ръката на Ким.

Въпреки това, лекарите не дават големи надежди за оцеляването на баскетболиста, тъй като голяма част от жизненоважните му органи са започнали да забавят дейността си със застрашителни темпове.

След като веднага се отзоваха в болницата, където по спешност бе приет Ламар Одъм, Ким, Къртни, Кайли и Крис отлетяха отново към дома си с частния си самолет, а Клои и децата на Ламар останаха до него.

Според бащата на най-добрия приятел на Ламар от детство, който през юли загина след свръхдоза, баскетболистът е искал да сложи край нан живота си.

Припомняме, че през последните години Ламар Одъм претърпя сериозни загуби в живота си – по едно и също време губи 6-месечния си син Джейдън и леля си, а малко по-късно се налага да се погрижи за наркозависимия си баща. Бракът му с Клои и баскетболната му кариера са двете неща, които го държат здраво стъпил на земята, но демоните от миналото и настоящето, най-често в лицето на наркотични вещества и алкохол, не го оставят. През 2015 година официално се разделя и развежда с голямата си любов Клои, а няколко месеца след това губи най-добрия си приятел.

Депресията, в която се намирал напоследък, според запознати, е стигнала своя връх в злощастния вторник, когато на пода пред хладилника в стаята му е намерен в безсъзнание.

Ето и класация на колегите от goguide.bg на 10-те известни личности, починали от свръхдоза.

Кърт Кобейн

Може и причината за смъртта на един от най-великите музиканти на последното столетие да не е била директно свръхдоза, но засилената му употреба на наркотици определено е била до голяма степен фактор, довел до самоубийството на Кърт Кобейн. Изпълнителят е намерен мъртъв в дома си на 8 април 1994. Вокалистът на Nirvana умира на едва 27-годишна възраст, оставяйки след себе си дете, жена и милиони фенове, които не могат да преживеят смъртта на талантливия Кобейн. Въпреки неколкократните опити на жена му Къртни Лов и приятелите му да го убедят да се подложи на лечение, Кобейн не е бил готов да се пребори с проблемите си. По думите на негови близки той е бил един от хората, за които се знаело, че ще си отидат прекалено рано.

Хийт Леджър

На 22 януари на 28-годишна възраст умира един от най-талантливите и многообещаващи актьори на нашето време. Не е доказано, че е било самоубийство, а изследването приключи, обявявайки смъртта на актьора за нещастен случай в резултат от неблагополучно смесване на лекарства. Говори се, че Леджър години наред е взимал наркотици, а след раздялата му с бившата му годеница Мишел Уилиямс, страхът му да не загуби дъщеря си, го тласнал още повече към зависимостта. Също така никога не е било тайна, че има проблеми със съня. Повечето му близки смятат, че прибирайки се след парти, е взел хапчета за сън, без да се съобрази с другите лекарства и наркотични вещества, които е бил изпил. Предпоследната му филмова роля на Жокера в The Dark Knight го превърна в безсмъртна легенда и му донесе няколко награди за най-добра поддържаща мъжка роля, включително и Оскар.



Елвис Пресли

Кралят на рока завинаги ще остане в съзнанието на хората като онзи американски красавец, с безумно игривия дълбок глас и чувство за рокендрол, каквото не е имало втори път. За съжаление натовареният му концертен график и несполучливия брак с Присила силно повлияли на лабилната психика на певеца, за който наркотиците били единствения изход. В последната година от живота му, Пресли силно напълнял, а изтощеното му от работа и наркотици тяло не било в състояние да устои на натиска и очакванията, както тези на феновете, така и тези на продуцентите. На 16 август 1977 певецът е намерен неподвижен на пода на банята му, починал в следствие на дългогодишна употреба на наркотици. Някои от феновете му и до днес отказват да приемат, че Кралят на рока си е отишъл, затова и поне веднъж годишно се спекулира, че Пресли е инсценирал смъртта си, за да напусне музикалната индустрия.



Мерилин Монро

Една от иконите на киното –Мерилин Монро, умира едва на 36, след три неуспешни брака, бурни афери и няколко внезапни аборта. Аутопсията показала, че отрова е причинила смъртта на актрисата, но въпреки това не е изключено тя да е била убита. Години наред Монро е разчитала на психиатър, за да разрешава проблемите си, но нещастно влюбената в тогавашния президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, трудно понасяла празните му обещания да напусне жена си, за да бъде с нея. Независимо, че смъртта й е настъпила в следствие на приетата отрова, следователите смятат, че тя евентуално е умряла от свръхдоза.

Ейми Уайнхаус

Няма човек, който да не е слушал поне веднъж „Rehab“ на Ейми Уайнхаус. Тъжно е, че именно изпълнителката на тази емблематична песен си отиде от алкохолно натравяне. Месеци наред се спекулираше, че рано или късно, певицата ще стане жертва на наркотичната си зависимост, но едва ли някой очакваше това да се случи точно на 23 юли 2011, и то в резултат на натравяне с алкохол. Братът на певицата, Алекс Уайнхаус, твърди, че организмът на сестра му е бил силно отслабен от булимията, от която тя очевидно е страдала години наред. Освен това Ейми дълго време е взимала тежки наркотици, които допълнително са повлияли на имунната й система.

Майкъл Джексън

Както животът на Краля на попа беше обвит в много мистерия, така и смъртта му остави много въпроси без отговор. Той беше едновременно любимец на милиони, но и силно критикуван за възпитанието на децата си, странните си мерки на сигурност, многобройните непотвърдени пластични операции и противоречивите му отношения с деца, гостуващи в имението му Невърленд. На 25 юни 2009 Джексън умира в собственото си легло, а личният му лекар Конрад Мъри е обвинен в убийството му и осъден на две години затвор за несъобразително предписване на опасни лекарства. Преди смъртта си Майкъл Джексън се подготвя за световно турне, а по непотвърдена информация репетициите са го изтощили до такава голяма степен, че тялото му не е било в състояние да се пребори със свръхдозата от обезболяващи, които е взел. По ирония на съдбата умирайки, Кралят на попа става най-продаваният изпълнител за 2009, а звукозаписната му компания е подписала нов договор за правата над музиката му до 2017 на стойност 250 милиона долара.



Кори Монтейт

Актьорът от Glee, Кори Монтейт, почина съвсем наскоро от свръхдоза, оставяйки годеницата си Леа Мишел съсипана. Не беше тайна, че години наред Монтейт се бореше с наркотичната си зависимост, но в последно време оставяше впечатлението, че се е отърсил от лошия си навик. Уви, на 13 юли 2013 актьорът беше намерен мъртъв в хотелската си стая след бурна парти нощ, изпълнена с наркотици и алкохол. Следователите обявиха смъртта му за нещастен случай, в резултат на силно токсичен коктейл от различни наркотични вещества. Екипът на Glee реагира бързо и посвети пилотния епизод на шестия сезон на Монтейт и героя му в сериала.



Уитни Хюстън

Наркотичната зависимост на Уитни Хюстън беше почти толкова пословична, колкото и гласа й и противоречивия брак с бившия й мъж Боби Браун. Години наред певицата безуспешно се бореше с порочния си навик, но накрая сърцето й не понесе постоянната употреба на кокаин и други наркотични вещества. На 11 февруари 2012 Хюстън беше намерена удавена във ваната в хотелската си стая в хотела The Beverly Hilton, а смъртта й беше обявена за инцидент. Случилото се потресе както феновете й, така и многобройните й колеги, които същия този уикенд се бяха събрали за церемонията Грами. Тъжно е, че всякаква помощ закъсня, предвид че певицата толкова усилено работеше над достойното си завръщане след години на наркотични ексцесии. Но освен желанието й да пее, изпълнителката не беше запазила друго от златните си години – едни от последните й концерти бяха силно критикувани поради промененото звучене на гласа й, дължащо се на дългогодишната й наркотична зависимост.



Джими Хендрикс

Определен от списание Rolling Stone за шестия най-влиятелен музикант на всички времена, Джими Хендрикс безспорно си е заслужил титлата. Неговият принос за музикалната индустрия е несравним, като Хендрикс e бил един от първите музиканти, които не само използват електрическа китара, но и творят истинска музика с нея. На 18 септември 1970 китаристът се задушава в съня си, след като повръща от свръхдоза хапчета за сън. Години наред Хендрикс има проблеми с пиенето, експериментира с различни наркотици и се забърква в разправии и побоища под влиянието и на двете. След смъртта му са издадени още няколко негови парчета, и подобно на Майкъл Джексън правата над творчеството му са продадени в милионна сделка.



Зигмунд Фройд

Много се чудихме коя знаменитост да е десета в списъка ни, след като буквално преди два дни се оказа, че Британи Мърфи не е умряла от свръхдоза, а от умишлено отравяне. Факт е, че самоубийството чрез свръхдоза, както и взимането на наркотици, не стават случайно, а обикновено са в следствие на сериозни психологични проблеми. Кърт Кобейн e бил малтретиран като дете, Мерилин Монро е била нещастно влюбена, Уитни Хюстън е била бита от съпруга си…Списъкът с причини е безкраен, но за да ги разберем напълно, трябва да надникнем дълбоко под повърхността. Затова решихме да се спрем не на коя да е десета знаменитост, с която да затворим скобата, а именно на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. Известен за противоречивите си методи на лечение, сред които и предписването на кокаин срещу депресия, той години наред се бори с много тежка форма на рак, а нелечимостта й го кара да предприеме единствената стъпка, с която отново да поеме контрол над живота си. Неговият добър приятел д-р Макс Шур му изписва морфин, с който Фройд прекратява живота си.