Автор
Woman.bg

Как да се научите да се справяте с всичко за 25 минути

Всички обичаме да отлагаме задачите си за после - кой повече, кой по-малко. Искате ли да избегнете това и да спрете да си губите ценното време, да започнете да работите пълноценно и продуктивно? Пробвайте техниката за управление на времето, измислена от италианеца Франческо Чирило. Наречена е звучно "Метода на домата" в чест на кухненския таймер, оформен като домат, с който Чирило отмервал времето си.

Възползвайте се от нашия сбит и ефективен пищов за борба с прокрастинацията!

5 основни правила на "Метода на домата"

* Определете и формулирайте ясно задачата. Много е важно да разбирате какво и защо ще правите през следващите 25 минути.

* Навийте таймер за 25 минути. Защо точно 25 ли? Според психологически проучвания човек може да задържи концентрацията си върху един проблем максимум 30 минути. Ние дори ще смъкнем от това време 5 минутки, за да се чувствате по-удобно. Всеки е способен да работи съсредоточено 25 минути, а това време е достатъчно, за да се изпълнят много задачи. Тези 25 минути са равни на един "домат". Един "домат" непрекъсната работа.

* Махнете всичко, което ви разсейва. Обещайте си да не нарушавате концентрацията си върху задачата през всичките 25 минути. Не се откъсвайте от работата нито за обаждане, нито за съобщения или писма, нито за разговори с колегите. Посветете се изцяло на поставената задача.



* Минаха ли 25 минути? Направете си почивка за 5 минути. През това време можете да отговорите на пропуснатите обаждания и съобщения, но най-добре ще е да станете и да се поразтъпчете. Тази стъпка е най-важната в метода на домата - възнаграждението. Работили сте усилено 25 минути, време е да се разсеете с нещо приятно за 5 минути. Така се възнаграждавате и затвърждавате полезния навик да работите съсредоточено и ефективно.

* На всеки 1.5-2 часа (3-4 "домата") си правете голяма почивка за 20-30 минути.

"Методът на домата" помага да намалите стреса при важна задача. Ако ви е по-лесно да започнете, ще ви е по-лесно и да приключите. В резултат на съсредоточената работа без разсейване и стрес качеството и КПД-то се повишава.



Полезни съвети

* Ако не успявате да свикнете веднага с този ритъм, не се плашете. Това е нормално, особено когато правите нещо ново и непривично за вас. Просто продължете да се стараете и след няколко дни ще влезете в релси.

* Най-важното е просто да започнете. Запомнете - почти всички изпитват лек дискомфорт преди началото. Това неприятно усещане дразни мозъка. Просто започнете и само след няколко минути дискомфортът ще изчезне.

* Наградата е задължителна! Щом се налага да работим, нека поне го правим с удоволствие.



* Разсейващи фактори. Винаги ще ги има, това е неизбежно. Щом започнеш работа, веднага някой ще понечи да те разсее. Постарайте се да си осигурите спокойно място за работа. Обяснете на хората около себе си, че не бива да ви пречат. Изключете си телефона, затворете ненужните прозорци в браузера, може дори да изключите временно интернет. Постарайте се да не се разсейвате по мисли и идеи, които не засягат настоящата ви задача. Ако им се поддадете, работата ще спре, може би за 20 минути или дори за часове. Най-добрият начин да се справите с това е да изтърпите. Желанието да направите нещо е най-силно само през първите няколко секунди. Ако не му се поддадете, то бързо ще отслабне, а вие ще продължите да работите съсредоточено. И разбира се, в почивката можете да правите, каквото си поискате.

* Адаптирайте техниката към себе си. Можете да съобразите "Метода на домата" с индивидуалните си особености и нужди. Всичко зависи от състоянието, заниманията и предпочитанията ви. Дали ще работите 25 или 40 минути зависи от настроението ви и от типа работа. Важна роля играе и състоянието ви. Ако изведнъж се почувствате невероятно бодри - работете неуморно. Ако пък ви липсва всякакво желание и само се мусите на лошото време през прозореца, ограничете работните сесии. Колкото по-добре се познавате, толкова по-добре ще използвате техниката.

Можете да пробвате "Метода на домата" още сега. Просто си изберете задача, навийте таймер за 25 минути и започнете. Накрая непременно се възнаградете с нещо приятно за трудовия си подвиг.