Как да заместим яйцата и маслото, когато искаме да превърнем „традиционна“ рецепта в нейния веган вариант, подходящ за постите?
Съветите дава сайтът Veganholistic.com
Заместители на яйцето
Ленено "яйце"
Може би най-популярният и лесен начин да заместим яйцата е да си забъркаме „яйце“ от ленено семе и вода, което може да използваме без проблем във всякакви солени или сладки печива. Просто смесваме 1 супена лъжица цяло или смляно ленено семе с 3 супени лъжици вода (смес за заместване на 1 яйце) и чакаме около 10 минути, докато лена желира водата. Ако използвате топла вода, може да чакате много по-малко от 10 минути.
След това пасирате или блендирате до получаване на хомогенна смес. Желателно е да не се използва в рецепти с повече от 3-4 яйца (3 супени лъжици ленено семе с 9 лъжици вода), защото сместа може да стане твърде лепкава и печивото да имa прекалено силен вкус на лен.
Като алтернатива на лененото семе можете да използвате семена от чия, които обаче са доста по-скъпи. Предимството на чията е, че тя няма силен вкус като лененото семе.
Пюрета
Други чудесни алтернативи на яйцата в рецептите, които придават влажност и пухкавост в рецептата са различните пюрета. Някои от тях можете да направите сурови – пюре от банани, ябълково пюре, пюре от круши или сини сливи (не използвайте повече от половин чаена чашка от тези пюрета, иначе сместа може да стане твърде лепкава). Тези плодови пюрета са подходящи най-вече за различни печени сладкиши като блатове за торти, брауни, кексчета, мъфини и пр.
За солени печива можете да използвате картофено пюре, пюре от сварена тиква или дюля.
Овесени ядки
Накиснатите в топла вода овесени ядки или овесени трици са прекрасен начин за слепване на съставките. Чудесни са за приготвяне на палачинки, мекици и курабийки.
Заместители на маслото
Като чудесен заместител на маслото и олиото можете да използвате сусамов тахан. За сурови или печени сладкиши можете да използвате и други тахани – лешников, слънчогледов, орехов и пр. За сурови сладкиши можете да използвате пюре от авокадо, което ако пасирате до пухкав крем ще замени всяко масло. Кокосовият крем е също прекрасна алтернатива за сладкиши.