Автор
Woman.bg

Истинските ужаси, които са се случвали на петък 13-ти

Днес е петък 13-ти – дата, на която милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала и стълби и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, пише в. „Дейли стар“.За страха от петък 13-ти има термин - параскаведекатриафобия или фригатрискаидекафобия. Около 30% от британците страдат от тази фобия. Страхът от числото 13, известен като трискаидекафобия, пък тормози внушителните 70% от британците, пише вестника.По повод днешния петък 13-ти изданието предлага 13 страховити събития, които са се случили или предстои да се случат на тази дата:

1. Удар от мълния

През август 2010 г. 13-годишно момче е ударено от мълния в Съфолк, Великобритания. Колкото и невероятно да звучи, това се е случило в 13:13 ч. За късмет момчето се е разминало само с леки изгаряния.

2. На тази дата се увеличава броят на инцидентите

В публикация от 1993 г., озаглавена „Вреди ли петък 13-ти на здравето?“, изследователи анализират пътните инциденти и болничните приеми на тази дата в сравнение с останалите петъци. Анализът показва, че макар по-малко хора да сядат зад волана в петък 13-ти, болничните приеми се увеличават с 52%.

3. Самолетни катастрофи

Най-злокобната самолетна катастрофа, регистрирана в петък 13-ти, се случва през октомври 1972 г., когато самолет се разбива в Андите. На място загиват 12 души, други умират при последвала лавина. Преди да им бъде оказана помощ 72 дни по-късно, оцелелите са принудени да се хранят с трупове. Инцидентът е претворен във филма „Живи“ (Alive, 1993).

4. На тази дата се очаква краят на света

Според прогнозите в петък 13-ти през 2029 г. астероидът 99942 Апофис с диаметър 320 м ще премине опасно близо край Земята. Според учени от НАСА той е достатъчно голям, за да оцелее при преминаването през земната атмосфера. Ако падне на суша, астероидът може да опустоши регион с размерите на Тексас. Ако падне в океана, може да предизвика повсеместни вълни цунами.5. Увеличава се броят на автомобилните катастрофи

Петък 13-ти наистина е ден, който носи лош късмет на шофьорите, според статистика на пътните произшествия. Анализ на застрахователната компания „Норуич юниън“ на шест петъка 13-ти, случили се между 2002 и 2006 г., показва, че исковете за изплащане на обезщетение на този ден са били с 13% повече, отколкото в останалите дни.

6. Военни действия

По време на Втората световна война през септември 1940 г. на петък 13-ти нацистите бомбардират Бъкингамския дворец.

7. Природни бедствия

На 13 ноември 1970 г. циклон отнема живота на 500 хил. души в Бангладеш в едно от най-катастрофалните природни бедствия, на които човечеството някога е било свидетел.

8. Потъване на кораби

През 2012 г. на тази дата частично потъва туристическият кораб „Коста Конкордия“. Загиват над 30 души.

9. Загуба на пари

Паричните загуби на всеки петък 13-ти се изчисляват на около 900 млн. долара, тъй като много хора се страхуват да работят и пътуват на тази дата.10. Игнориране на убийства

Едно от най-известните и брутални убийства в Ню Йорк се случва на тази дата. В петък 13-ти през март 1964 г. управителката на бар Кити Дженовезе е нападната, малтретирана и изнасилена от непознат маниак, идентифициран впоследствие като Уинстън Моузли. Според публикация на в. „Ню Йорк таймс“ 38 души са били свидетели на нападението, но никой не е повикал полиция. Трагичният случай заляга в курсовете по психология като илюстрация на „ефекта на страничния наблюдател“ или „синдрома Кити Дженовезе“, когато хората не реагират в дадена ситуация, допускайки, че някой друг ще го направи.

11. Убийства

На тази дата се извършват повече убийства. Едно от най-известните сред тях е убийството на 25-годишната проститутка Франсис Коулс на 13 февруари 1891 г., която става последната жертва на Джак Изкормвача.

12. На тази дата умира Тупак Шакур

Петък, 13 септември 1996 г., е черен ден за хип-хопа – рапърът Тупак Шакур умира в болница в Лос Анджелис от раните, които е получил при стрелба на 7 септември.13. Денят на обесването

Петък е бил наричан Деня на обесването, тъй като е било обичайно в този ден да се екзекутират престъпници. Стъпалата до ешафода са били 13, също толкова са били врътките на възела на бесилото, 13 пенса се заплащали на палача.

Не толкова страховит, а по-скоро любопитен поглед към петък 13-и предлага сп. „Лайв сайънс“:

* Не е ясно кога и защо петък 13-ти е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска – 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден – петък. Възможно е и 13-ти да е в немилост, защото е след 12-ти, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

* Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-тия етаж, а летищата – 13-и изход.

* Режисьорът на психологически трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 г.

* Защо суеверията за петък 13-ти толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите. „Ако нещо лошо ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с фаталната дата, когато нищо не се е случило“, казва той.

* За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.* Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-ти, нито е давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са страдали от болезнен страх от числото 13.

* Марк Твен веднъж бил 13-тият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. „Беше наистина лош късмет – разказал му по-късно писателят – Те имаха храна само за 12 души“.

Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до професионалист.

* Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си „Петък 13-ти“ през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден.

Четете още: Астрологията разкрива бъдещето на коронавируса