На 30 ноември православната църква почита паметта на св. апостол Андрей. Наричан е още Първозвани, защото пръв бил повикан да тръгне след Христа.

Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. Легендата гласи, че св. Андрей укротил мечка, затова е известен още и като повелител на дивите зверове. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, прогонвайки зимата и дългите нощи. Българите наричат празника още Едрей, Едринден или Мечкинден.

Българското народно предание разказва за самотника светец Андрей, който живеел в планината. Имал си нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единственият вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и оттогава светията станал господар на мечките.

Икона на св. Андрей, Снимка: Wikipedia

Традицията на този ден повелява на жените вкъщи да не работят. В навечерието на Андреевден домакините варят царевица, фасул, ечемик, овес – всичко, което се сее. Докато приготвят вечерята, наричат с думите: "Както сварените зърна наедряват, така и да наедреят посевите."

Цялото домочадие после хвърля нависоко няколко зърна в комина, "да израснат посевите високи" – хапват, а жената раздава от варивото и на комшиите – да е плодовита годината. Младите невести също празнуват, очаквайки плодородие и здраве. В нощта на 29 срещу 30 ноември момите гадаят за женихите си, отправят молитви за щастие и скорошно предложение за брак.

Според поверието в навечерието на Деня на св. Андрей се случват мистични неща. И ако си пожелаете нещо искрено и с цялото си сърце, то ще се сбъдне!

Характер и съдба на хората, които празнуват на този ден

Според звездите хората с име Андрей и неговите производни са харизматични, успешни и изключително привлекателни. Те са изпълнителни и добросъвестни. Амбициозни, съобразителни и интелигентни.

Умеят да се изразяват добре, креативни са и спокойни. В определени моменти могат да проявяват ревност към партньора си, тъй като самите те държат изключително много на верността и постоянството.

Какво го очаква детето ви, ако го кръстите Андрей?

Името Андрей от старогръцки означава "мъжествен, силен". Счита се, че децата, които носят това име, са остроумни, отговорни и целеустремени. Те никога не са удовлетворени от това, което имат, и винаги се стремят да доказват себе си пред другите.

Темпераментни са и своенравни. Бунтари са по природа. Не обичат да се съобразяват с изискванията и повелите на родителите си.

Имат технически умения, сръчни са и биват привлечени от занимания, изискващи конструктивни способности.

Когато пораснат, от тях стават успешни инженери, учени, бизнесмени и хора на изкуството – художници, певци, писатели, актьори.

Астрологични характеристики

Зодиакален знак: Стрелец
Планета: Слънце
Цвят на името: наситеночервен, златист
Камък-талисман: кехлибар
Растение:анемона
Животно: гепард
Щастлив ден: неделя

Имен ден днес празнуват Андрей, Андрея, Адриян, Андриян, Андро, Храбър, Силен, Първан.

Честито на имениците!

Четете още: Любовна съвместимост между Телец и Стрелец: Любовникът срещу Авантюриста