Гениталният херпес е една от най-често срещаните полово предавани болести. Според Световната здравна организация 2/3 от населението на Земята под 50-годишна възраст страда от някаква форма на вируса. Изумително количество, което ни провокира да обърнем повече внимание на това заболяване и да се поровим из митовете и заблудите за него.

Какво е херпес?

Гениталният херпес е често срещана и лесно предавана вирусна инфекция, която засяга кожата и лигавиците на гениталиите и перигениталната област. Според това дали уврежданията се намират по горната или по долната половина на тялото се различават двата типа на заболяването: I тип или лабиален херпес (херпес на устните или кожен херпес) и II тип или генитален херпес (засяга най-често лигавиците на половите органи). От него можем да се заразим както чрез целувка, така и по време на секс.

Признаци и симптоми на гениталния херпес

Някои хора никога не развиват симптомите, въпреки че са заразени от болестта. Така те нямат ни най-малката представа, че могат да се окажат нейни преносители. Освен това може да отнеме месеци, докато симптомите се проявят.

Болестта се предизвиква от II тип херпесен вирус и се предава предимно при тесен (интимен) контакт с влажната лигавица на половите органи. Този контакт може да ангажира устата, вагината, главичката на пениса както и кожата около половите органи. Гениталният херпес се изявява най-често като белезникави мехурчета, бързо преминаващи в болезнени язвички по лигавицата на половите органи и също има склонност за повтаряща се поява. Повторните появи на кожния и гениталния херпес могат да бъдат много чести или по-редки, но характерно е, че в повечето случаи повторните кожни увреждания се развиват почти на същото място както предишните. Често пъти симптомите са грипоподобни – висока температура, треска и т.н. В тези случаи обаче никакви медикаменти срещу грип не могат да помогнат.

Митове и заблуди


Мит 1: Трябва да се притеснявате

Много хора се притесняват, когато разберат, че са заразени или че са носители на полово преносима болест, което е напълно излишно. Няма място за безпокойство. Нито за вас, нито за партньора ви. Достатъчно е единствено редовно да пиете своите лекарства, които лекарят ще ви предпише.

Мит 2: Ако спите с някой, който има вируса, вие със сигурност ще се заразите

Много хора смятат, че ако спят с някого, който е заразен с вируса, ще се заразят от него. Това обаче не е така. Инфекцията се предава главно в случаите, когато лицето, което е заразено, е преминало през инкубационния период и болестта вече се е проявила по време на половия акт. Въпреки това добре е да бъдете предпазливи и по време на инкубационния период, като спазвате строга хигиена и използвате презерватив.

Мит 3: Херпес симплекс е рядко заболяване

Всъщност истината е, че гениталният херпес е една от най-често срещаните полово предавани болести. 70% от хората в световен мащаб са заразени с някакъв щам на вируса на херпес!

Мит 4: Херпес симплекс се лекува


За съжаление, ако веднъж сте развили това заболяване, вие го имате през целия си живот. имате херпес вирус след това го има за живота. Въпреки това, ако предприемете необходимите мерки, вие ще съумеете на управлявате симптомите. Например, доказано е, че стресът може да отключи и провокира появата на херпес.

Какво да правите, ако мислите, че имате херпес

В случай че се усъмните, че сте заразени от херпес симплекс, обърнете се към вашия лекар или личен гинеколог. Той ще ви посъветва да избягвате известно време половите контакти и да спазвате добра лична (миене на ръцете, избягване на контакт с кожните увреждания на болен от херпес, избягване пипането на очите след докосване на язвичките, избягване носенето на чужди дрехи и т.н.) и полова хигиена (избягване на безразборни сексуални контакти, използване на презерватив, избягване на сексуален контакт при наличие на активна инфекция у един от партньорите и т.н.).