Автор
Кристина Кирова

Цветана Манева: Българинът е жив, защото все още може да обича

Днес една от най-любимите актриси на българската публика празнува своя рожден ден – Цветана Манева.

Несъмнено тя е от дамите в киното и театъра с огромна харизма и обаяние и печелили сърцата на публиката още с първите си роли. Актрисата, известна с великолепна игра, дълбок си поглед и характерен женствен глас, е родена през 1944 г. в Пловдив. Заживява в София, когато е приета като студентка във ВИТИЗ. Цветана Манева жъне успех още с първите си стъпки в киното, като участва във филма „Калоян“ на режисьора Дако Даковски. Впоследствие работи в Пловдивския драматичен театър, Театър „Сълза и смях“, Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ Димитровград, Драматичен театър „Невена Коканова“ в Ямбол и Младежки театър „Николай Бинев“.Драматичната актриса е дъщеря на големия Георги Манев, който винаги е бил строг и много взискателен към нея и дори след като тя не била приета във ВИТИЗ първата година, той я накарал да работи в завод „Сърп и чук“.

До ден днешен Цветана Манева е сред най-уважаваните и обичани български актриси, които продължават да радват публиката и сякаш страстта, с която играят става все по-силна с годините.

Едни от най-успешните си роли Цветана Манева прави във филмите „Шведските крале“, „Пътят към София“, „Опасен чар“, „Дами канят“ и др. През последните години тя взе участие и в сериалите „Под прикритие“ и „Фамилията“.

Харизматичната актриса усилено поддържа както духа, така и тялото си във форма. Тя е категорична, че човек трябва да бъде дисциплиниран и отговорен към здравето си и винаги да има време за спорт.

Цветана Манева е от дамите, предизвикали симпатиите на много мъже, но най-силната й любов е актьорът Явор Милушев.Днес ще си припомним някои от мъдрите цитати на знаменитата актриса, свързани с живота и любовта.

"Младостта е нещо чудовищно, което никога няма да се върне".

"Българинът е жив, защото все още може да обича".

"Две половинки не правят едно цяло".

"За мен сексът не е въпрос на идеални части и съразмерности на тялото. Сексът си е едно неистово влечение. Когато се получи между двама души, е идеално, но не е задължително да се обичат. Влечението е въпрос на химия".

"В театъра способността да извършиш пътешествието към себе си е много богата, защото става чрез драматургията - истините открити от други, напечатани на хартия".