Автор
Антония Михайлова

Хората със синдром на Даун: Ангелите на Земята, в които живее слънцето

Всяка година на 21-и март международната общественост отбелязва Световния ден на най-милите и усмихнати създание на планетата - хората със синдромa на Даун.

За първи път денят е отбелязан по време на 6-ия световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международната асоциация с цел защита и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 г.

Изборът на двадесет и първото число и третия месец от годината е продиктуван от допълнителното копие на хромозома 21, характерно за синдрома, и от нейното трето копие (тризомия).

Допълнителният генетичен материал предизвиква забавяне в развитието на засегнатото дете, но това не ограничава възможностите за развитие на различни интелектуални способности и творчески таланти. Противно на всеобщото мнение невинаги децата с тази аномалия са умствено изостанали. Все по-често се срещат хора със синдром на Даун, които следват висше образование и получават редовни дипломи за колежански специалности.

Експерти от цял свят апелират към интеграцията на тези деца в обикновени училища. В някои случаи те биват приемани в класовете след преминаване през специални курсове, в други влизат в учебната система без специална подготовка. Тенденция е те да се включват във всички сфери на социалния и образователния процес в училище и в обществото.

За жалост хората със синдром на Даун имат кратка продължителност на живота. При тях нерядко се наблюдават сърдечни нарушения и нисък мускулен тонус. С помощта на медикаменти и физиотерапия обаче тези проблеми могат да се овладеят. Статистиката през последните десетилетия е оптимистична. Днес все по-често се наблюдават случаи, при които средната продължителност достига тази на хората без заболяването.

За пръв път синдромът на Даун е описан от английския лекар генетик Джон Лангдън Даун през 1866 г. Поради специфичните физически характеристики, с които децата се раждат – обла форма на лицето и бадемовидни очи, той му дава определението “монголоизъм”. Едва век по-късно е открита и допълнителната хромозома, която е причина за това състояние. През 1965 г. хромозомната аномалия официално получава името синдром на Даун.

Светoвноизвестни личности, страдащи от заболяването

Паскал Дюкен – актьор, който печели награда "Най-добър актьор" на филмовия фестивал в Кан 1996 г. за ролята си в "Осмият ден".
Ан дьо Гол – най-малката дъщеря на Шарл дьо Гол, френски генерал и политик, президент на Франция в периода 1959-1969 г.
Карън Гафни – параолимпиец, плувкиня и президент на организацията Karen Gaffney Foundation, която се бори за правата на хората със специални нужди. Тя е първият човек със синдром на Даун, който получава почетна докторска степен приживе.
Чарлз Уоринг Дарвин – синът на Чарлз Дарвин
Елизабет – сестрата на Ева Лонгория
Сестрата на Джейми Фокс – Диондра
Синът на Деймън Хил – Оливър

Наричат ги Ангелите на Земята, Деца на Слънцето...

Хората със синдром на Даун се отличават с добросърдечния си и мил характер. Почти винаги ще ги видим усмихнати, приветливи и приятелски настроени към целия свят. Нека и ние им отвърнем със същото. В България се раждат 100 деца годишно с тази диагноза, но повечето са изоставени или скрити от обществото. Това са едни необикновено красиви по душа, слънчеви и лъчезарни личности. Да им отвърнем със същите доброта, уважение, разбиране и обич. Да им отдадем заслуженото внимание и да променим погрешните си вътрешни нагласи за тях.

Четете още: Трогателната история на Шарл дьо Гол и неговата дъщеря със синдром на Даун