Има едно ужасно предубеждение - че всички жени са ужасни шофьори. Това, разбира се, не е вярно. Факт е, че повече мъже се вманиачават в автомобила си като към вещ, а не само като към средство за придвижване от точка А до точка Б. Има обаче някои неща, които задължително трябва да отказваме и избягваме, ако (ще) сме зад волана.

Има си време и място за гримиране и то не е на шофьорското място в някое задръстване - така най-често се случват ПТП-та, особено когато се съсредоточим върху разкрасяването, а не над наблюдаването на пътнотранспортната обстановка. Винаги може да се появи някой бързак, който да реши, че ето сега е моментът да направи едно доста рисковано изпреварване. И ако не сме нащрек, наистина може да стане сериозен гаф и дори да има пострадали.

Оправданието "Е, аз най-много две чаши вино ще пия!" не върви, да знаете. Ако все пак сте с колата, дори след една чашка си избери вариант - такси или drink&drive. При другия вариант подлагате на риск не само себе си, а и всички други участници в движението. А това вече е безотговорно и глупаво.

Според някакво скорошно проучване, не говоренето по телефона по време на шофиране (всеки вече е с handsfree), а писането на съобщения и цъкането из социалните мрежи зад волана води до най-много пътно-транспортно произшествия. Нищо няма да пропуснете във фейсбук, спокойно. А това selifie (ако чак толкова държите) можете да го качите и след петнайсет минути.

Не само таксиметровите шофьори имат навика да си гледат телевизия на смартфона/таблета, който по принцип ползват за GPS. Гледат си, докато чакат на кръстовището, зеленото е светнало и шофьорът зад тях не е успял да прецени, че в момента talk show-то е най-важното нещо на света. Много редовно именно така се случват леките катастрофи. После актове, разправии, а всичко може да се избегне доста лесно. Не искате да бъдете на мястото на шофьора в такива потенциално опасни ситуации.

Много ясно, че всеки се изнервя на кофти шофьорите, но е важно да запазите поне относително спокойствие. Винаги ще се намери някой да ви засече, някой учебен автомобил ще пълзи със скоростта и уменията на пенсионер с вързани очи, а мотористите ще се провират между колоните в задръстването. Това обаче изобщо не трябва да значи, че трябва да сте поредният шофьор с ниска култура - най-малкото не подхожда на жена такъв език.

Няма нищо срамно ако сте "млад шофьор", да помолите някого за помощ при паркирането. Значително по-добра идея е някой да реши проблема с опит и лекота пред това да одраскате своя или чужд автомобил. Нека си признаем - понякога се разсейваме, докато паркираме, а пък и е доказано, че имаме значително по-грешен усет за разстояние и пространство от това при мъжете.

Четете още: Вашият партньор е предварително избран