Е, да - алкохолът не е най-полезното и здравословно нещо на света, така че леко ви подведохме със заглавието... Специалисти твърдят, че по чаша вино на ден дори е полезна, но топлите месеци не предразполагат да залагаме точно на червено вино, така че след дълго умуване решихме да ви препоръчаме пет традиционни и не съвсем коктейла, в които има умерено количество алкохол.

Водка с мляко

Един изключително лесен за приготовление коктейл, който е за непонасящите вкуса на чистата водка. Принципно водката не е особено летен коктейл, защото предизвиква загряващ ефект, но настоящата комбинация не влиза в тази категория.

Продукти:

50 мл водка

100 мл прясно мляко

Приготвяне:

Водката и прясното мляко се вадят директно от хладилника, наливат се посочените количества (най-добре първо да е водката) и се разбъркват хубаво със сламка или лъжица.

Чай с ром и канела


Класическият чайо-ром, само че този път с щипка "коледна" канела, която обаче в случая може да добави интересен акцент.

Продукти:

75 мл тъмен или спайсд ром

100 мл черен или лимонов чай

щипка канела

лед

Приготвяне:

Чаят се вари, а след това се охлажда до стайна температура, на каквато трябва да е и ромът. малка щипка канела и две кубчета лед са напълно достатъчни, сервира се във висока чаша с широка сламка.

Джин с вода, лимонов сок и сок от лайм


Джинът категорично е едно от най-летните питиета, но тук ще избегнем класическия тоник заради неблагоприятното въздействие на газираните напитки.

Продукти:

75 мл джин

25 мл сок от лимон

25 мл сок от лайм

листа мента

лед

Приготвяне:

Да, джинът тук съвсем не е малко. Изсипете го във висока чаша и домавете соковете. Разбъркайте добре и едва тогава добавете поне три кубчета лед. Добавете листа мента, без да ги намачквате. Сервирайте със сламка и се пригответе за един кисел, но изключително освежаващ летен коктейл.

Шардоне с лед и лимон


Шардонето, разбира се, е вино за всеки сезон, но леките му горчиви нотки и свежестта му го превръщат в идеално за горещите месеци.

Продукти:

150 мл шардоне

няколко резена лимон

лед

Приготвяне:

Нарежете лимона веднага преди поднасяне и сложете резените в чаша за вино. Не наливайте твърде много вино, оставете място за две кубчета лед.

Зелено мляко


Да, става дума за лятната класика мента с прясно мляко. Разбира се, не е лош и изборът чиста мента.

Продукти:

50 мл мента

150 мл мляко

лед

Приготвяне:

Разбърквате хубаво двете напитки, добавяте леда. Задължително пропускате резена лимон, ако не искате да се пресече млякото. Но пък можете да декорирате с листа мента.

Четете още: Животът след 30 - край на вещоманията. Здравей, тежък махмурлук!