Откакто човекът се е появил на земята, е завладян от устрема да търси и намира, да трупа познания за всичко онова, което го заобикаля, да дири отговорите на въпроси, свързани с външния свят, с природата, звездите и целия космос край него.

Но питали ли сте се някога колко много интригуващи тайни все още се крият не навън, а вътре в нас самите, в нашата сложна човешка вселена и чакат да бъдат открити и разгадани? Ето някои любопитни факти, касаещи именно този вътрешен свят - светът на човешката психология.

* Вероятността едно приятелство, родено между 16-та и 28-та година, да бъде стабилно и дълготрайно, е със 70% по-голяма, в сравнение с това, възникнало през други периоди от човешкия живот.

* Мъжете с по-плътни и дълбоки гласове привличат много повече жени в сравнение с останалите. Обяснението на експертите е, че тази характеристика ги прави да изглеждат в очите на дамите както по-мъжествени, така и по-уверени и спокойни.

* Хората, които обичат да дават най-много съвети, да намират кусури или да критикуват другите, обикновено са тези, които имат най-големи проблеми и най-много "трески за дялане".

* Емоциите не влияят върху социалното ни поведение и начина, по който комуникираме с останалите, както повечето от нас си мислим. Напротив – начинът, по който общуваме с другите, оказва влияние върху нашето настроение.

* Начинът, по който един човек на по-висок пост се отнася към подчинените си, разкрива много за характера му.

* Хората, притежаващи по-силно развито чувство за вина, са по-добри емпати, т.е. по-добре да разбират мислите и чувствата на другите хора.

* Мъжете далеч не са по-забавни от жените. На тях просто по-малко им пука дали ще се харесат на останалите. Това ги прави по-словоохотливи и склонни да разказват повече вицове или смешни истории.

* Срамежливите хора не говорят много за себе си, но отношението им към околните е такова, че другите успяват чрез него да усетят техните качества и характер по-добре.

* Жените имат два пъти повече рецептори за болка в телата си, отколкото мъжете, но в същото време те са и много по-толерантни и издръжливи на болка.

* Слушането на високочестотна музика ни успокоява и ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Четете още: 6 начина, по които ни влияе музиката

* Ако не можете да спрете потока от мисли през нощта, станете и ги запишете. Това ще ви подейства успокояващо и ще ви помогне по-лесно да заспите.

* Произнасянето на изразите "добро утро" и "добър вечер" активира отделянето на хормоните на щастието.

* Пътуването повишава здравето на мозъка и намалява риска от сърдечен удар и депресия.

* Средната продължителност на времето, за което една жена може да пази тайна, е 47 часа и 15 минути. Хм, тук като дами вече сме склонни да не вярваме много-много на подобно заключение.

* Колкото по-щастливи сме, толкова по-малко сън ни е достатъчен.

* Когато държите ръката на близък човек – било то любим, роднина или приятел, чувството на болка и тревога намалява два пъти.

* Интелигентните хора имат по-малко приятели от обикновения човек. Колкото по-интелигентен е човекът, толкова по-селективно избира хората до себе си.

* Да се омъжиш за най-добрия си приятел елиминира риска от развод с над 70%. Този брак е по-вероятно да издържи цял живот.

* Жените, които се обграждат от повече приятели мъже, са по-щастливи.

* Хората изглеждат по-привлекателни, когато говорят за нещата, които истински ги интересуват, вълнуват и вдъхновяват.