Автор
Антония Михайлова

Любопитни факти за съня и сънищата

Всички обичаме да спим, особено сутрин, след като петлите на село са се разкукуригали, а ние, градските чеда, морно отпускаме глави върху пухкавите си другарчета по легло, наречени възглавници, едва в ранните часове на новия ден. Не е необходимо да припомняме какви са последствията от това – кисело настроение, понижен тонус и липса на всякаква концентрация. За да ни напомнят за тази глобална епидемия – липсата на достатъчно здравословен сън, Световната здравна организация не спира да напомня в дни като днешния, че нощният сън е по-важен дори от храната и водата.

Виновникът за тази констатация е всеизвестен на всички ни и това е многоуважаемият и незаменим хормон на съня – мелатонин, който се отделя само и единствено по време на нощния ни сън. Той е мощен антиоксидант и отговаря за унищожаването на вредните радикали в организма и за зареждането му с нова енергия за следващия ден. Именно заради това си вълшебно качество мелатонинът напълно заслужено си е спечелил прякора "хормон на младостта".

И така, вече убедени в чудотворната и подмладяваща сила на нощния сън, продължаваме нататък с няколко любопитни факта за него:

1. Сънят е познат на всички живи организми – от насекоми, миди, риби и земноводни до птици и бозайници.

2. По време на сън тялото ни се намира в състояние на временна парализа.

3. Около 12% от зрящите хора сънуват само черно-бели сънища. Останалите виждат образите в съня си в цветни краски.

4. Съществуват няколко най-често срещани сцени, които всички хора виждат на сън без изключение: бягане с огромни усилия от преследвач, падане от голяма височина, окапване на зъбите, летене и др.

5. Зимните бебета растат по-бързо. Това се дължи на факта, че през по-дългите нощи на студения мрачен зимен сезон в детския организъм се синтезират значително по-големи количества мелатонин.

6. Сърдечно-съдовите заболявания, захарният диабет и затлъстяването са свързани с липсата на сън. Доказано е, че хората, които бодърстват в периода между 00:00 и 03:00 часа, напълняват много по-бързо и по-често страдат от високо кръвно налягане.

7. През 19-и век китайски търговец е бил осъден на смърт за убийството на жена си. Изпълнението на присъдата представлявало лишаване от сън. Осъденият е починал на 19-тия ден от началото на изпълнението на присъдата. Очевидци разказвали, че кончината му била съпроводена със силни мъки.

8. При делфина спи само едната половина на мозъка! Докато едното полукълбо на мозъка се намира в състояние на дълбок сън, другото е напълно активно. Благодарение на това, делфините не потъват, докато спят. При опасност "активната половина" събужда спящата и така делфинът успява бързо и адекватно да реагира на заплахата.

9. Хората, които страдат от хронично недоспиване (под 4 часа на денонощие) или спят повече от допустимото (над 9 часа), са силно предразположени към синдрома на внезапната смърт.

10. Над 2 млн. са децата по света, страдащи от разстройство на съня.

11. "Лунатиците" (сомнамбулите) са хора, които се разхождат, докато спят. Смята се, че това явление е генетично, въпреки че все още няма доказателства за това. Много рядко сомнамбулите могат да имат спомен за действията си по време на сън, след като се събудят. Има случаи, в които сомнабулите закачат или свалят прането от простора, посещават тоалетната, светват лампата, пият вода, говорят и дори излизат навън и се прибират.

12. 67% от жените страдат от недоспиване по време на цикъл. Това се дължи на пониженото отделяне на прогестерон, имащ успокояващо въздействие.

13. Жените страдат от безсъние почти 2 пъти повече от мъжете.

14. Някои велики учени и до ден днешен тормозят умовете на съвременните учени с необяснимото си кратко време, което са отделяла за сън. Леонардо да Винчи е дремвал по 15 минути на всеки 4 часа; Никола Тесла пък е отделял време за сън само по 2 часа на денонощие, а останалото време е посвещавал на научни дейности. Най-много е спал Айнщайн – по цели 4 часа.

15. Слепите виждат на сън. Това обаче се отнася единствено за хората, загубили зрението си след раждането. Сънищата на тези, които не виждат по рождение, са изпълнени само в звуци и миризми.