Полезните свойства на яйцата винаги са били подлагани на въпрос и много хора са правили опити да почернят тяхната репутация.
Днес ще ви разкрием последните данни, които разкриват какво положително влияние оказва върху нашия организъм дневният прием на този вкусен и лесен за приготвяне продукт.
1. Тялото ви е под холинова защита
Холинът всъщност е витамин В4. Той подпомага правилната комуникация между мозъчните клетки, а 2 яйца дневно ни осигуряват необходимото за организма количество от този витамин.
2. Грижa за вашето зрение
Според последните проучвания яйцата са изключително богати на лутеин (лутеин е един от най-важните антиоксиданти, намиращи се в окото, които предотвратяват образуването на свободни радикали). Чрез набавянето на тази важна за окото ни съставка ние се грижим за доброто си зрение.
3. Помага за по-доброто усвояване на калций
Благодарение на богатия си състав от витамини и особено витамин Д, яйцето остава един от най-добрите начини да си осигурим по-добро усвояване на калция, който е така необходим за здравето на нашите зъби и кости.
4. Предпазва вашата коса, кожа и черен дроб
Биотинът (Витамин В комплекс) и витамин В12 допринасят за здравината на нашата коса и кожа, а фосфолипидите, на които яйцата са така богати, подпомагат освобождаването на свободни радикали от черния дроб.
5. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Противно на очакванията холестеролът, който се съдържа в яйцата, не е вреден за организма, а поддържа нивата на така наречения добър холестерол.
6. По-лесно сваляте килограми
Според американски учени ако комбинирате нискокалорична диета с яйца за закуска, ще отслабнете два пъти по-бързо.
Четете още: Храните, които поддържат зрението ни
7. Намалява риска от рак
Холинът, който подпомага работата на мозъка, също така намлява риска от развитието на ракови клетки в организма. Според последни проучвания жените, които в зряла възраст консумират по 2 яйца дневно, имат 18% по-малък шанс да развият рак на гърдата.
8. Подпомага забременяването
Витамините от В групата участват във формирането на половите хормони. Витамин B9 или по-известен като фолиева киселина е изключително важен за правилното развитие на невралната тръба при фетуса, което прави яйцата част от задължителната диета на бременната жена.
9. Забавя стареенето
Според холандски учени 87% от жените, които консумират по 2 яйца дневно, са с видимо по-гладка кожа, а мимическите бръчки при мъжете значително намаляват.