Автор
Антония Михайлова

Жорж Санд: Има само едно-единствено щастие в живота - да обичаш и да бъдеш обичан

На 1 юли се навършват 218 години от рождението на Амандин Орор Люсил Дюпен (1804-1876).

Тя е ексцентрична, смела, съблазнителна, пуши неистово, умее да спори и е безумно талантлива. Емблематичен пример за жена, дръзнала да се бори за пълна независимост и равенство с мъжете. Ако трябва да се спрем на жена-творец, която най-ярко да се вписва в идейните възгледи на френския романтизъм, то това със сигурност ще бъде Жорж Санд.


Снимка: Pinterest

Всъщност това е мъжкият псевдоним на Амандин – и неслучайно е такъв – тя е жената със скандално поведение, която като израз на своя бунт срещу еснафщината и властващите по онова време предразсъдъци се облича в мъжки дрехи. Жената, която се развежда, влюбва и разлюбва, отново се влюбва и не крие любовните си авантюри от никого, напук на лицемерието и снобското "благоприличие". В плен на нейния чар попадат мъже с такива титанични имена като Шопен, Алфред дьо Мюсе, Проспер Мериме, Ференц Лист.


Голямата писателка създава изключителни произведения, сред които романите "Индиана", "Мопра", "Тя и той" и още цял куп разкази, повести, пиеси и журналистически есета. Пред таланта й се прекланят редица изтъкнати нейни съвременници и ненадминати майстори на перото като Викто Юго, Балзак, Шандор Петьофи, Тургенев, Достоевски.

ВИЕ СТЕ БОГАТО НАДАРЕНА. ВЕЛИЧИЕТО НА ВАШИЯ УМ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА САМО С ВЕЛИЧИЕТО НА ВАШЕТО СЪРЦЕ, казва за нея авторът на "Клетниците" Виктор Юго.

В чест на Жорж Санд ви поднасяме някои от най-проникновените, красиви и мъдри мисли, които тази забележителна жена оставя след себе си:

„Молитвите на влюбения властват над заплахите на целия свят.”

„Пази добре в себе си това съкровище – добротата. Знай как да даваш без колебание, как да губиш без съжаление и как да придобиваш без подлост.”

„Има само едно-единствено щастие в живота – да обичаш и да бъдеш обичан.”

„Призванието на артиста е да изпраща светлина в човешкото сърце.”

„Работата не е наказание за човека. Тя е неговата награда, сила и удоволствие.”

„Простотата е най-трудно да бъде опазена в този свят. Тя е последната граница на опита и последното ниво на гениалността.”

"Човек не бива да говори лошо за други хора, особено ако не ги познава. А ако ги познава, трябва да може да си отговори на въпроса защо го прави. Така или иначе това, което казва, характеризира повече този, който говори, отколкото тези, за които говори."


„Жените обичат винаги. Когато Земята се изплъзва от тях, те се скриват в Рая.”

„Не можем да откъснем и една страница от своя живот, но можем да хвърлим цялата книга в огъня.”

„Никое човешко същество не може да дава заповеди на любовта.”


"Разумът никога не чувства, не страда и не плаче – това не е негова работа. Сърцето винаги е безразсъдно – то може само да чувства и затова ни е дадено."

„Опитай да опазиш душата си млада и трепетна чак до старини.”

„Никой не може да направи революция сам.”

„Животът прилича на роман много повече, отколкото романите приличат на живота.”

„Как може човек да се изчервява от това, което обожава?”

„Този, който извлича удоволствие и емоции от поезията, е истински поет, макар да не е написал и ред в живота си.”

„Мъжът, който говори умно за любовта, не е влюбен.“


„Не е нужно да знаеш всичко – достатъчно е да разбираш.“

"Жената винаги си остава жена. Тя винаги се нуждае от защитата на мъжа – това я прави изключителна и осмисля живота на мъжа."

Четете още: 14 вдъхновяващи писателки, чиито книги трябва да четем