Възпитанието и оформянето на интересите при децата започват от съвсем ранна възраст. Според много психолози, анализиращи поведенческите модели при малките деца, именно времето, прекарано в детската градина, е от изключително значение. В различните държави избират съвсем различни подходи при възпитанието и забавленията за деца. Ето няколко, които са наистина впечатляващи.

Детски градини Child Planet в Осло, Норвегия

В Норвегия обичат природата, а в Осло има много паркове и гори, така че появата на открити детски градини (friluftsbarnehage) е напълно закономерна. Родителите водят в тези градини децата си, като ги "екипират" с топли дрехи, дъждобрани и раници със сандвич и напитка. Заедно с възпитателите си, децата прекарват целия ден на открито, независимо от времето. Те се разхождат в парковете, хранят лебедите и патиците, играят, танцуват. Само в един ден от седмицата се провеждат занимания в затворено помещение. Смята се, че така се каляват и духът, и тялото на децата.

Биоградина Melimomes в Брюксел, Белгия

По правило в белгийските детски градини групите са от по 10 деца или общо само 30 деца за една детска градина. Всички те работят от 07:00 до 18:00, а някои частни градини - до 19:00. Таксите започват от 500 евро и зависят от доходите на родителите - колкото повече печелиш, толкова повече плащаш, такава е белгийската идея за социална справедливост. В цялата верига на Melimomes засилено се следи всичко от мебелите през завивките, памперсите, храната и играчките да е от екологично чисти естествени материали. Децата се занимават с музика, физкултура, четения на приказки. Една възпитателка се грижи за до 3 деца, като така има възможност да обърне достатъчно внимание на всяко от тях.

Детски градини École Maternelle в Париж, Франция

Във Франция всъщност няма детски градини в стандартния смисъл на термина. От яслите за най-малките децата отиват направо в училища maternelle - училище за децата от 3 до 6 години, в което се учат да разпознават цветове и годишни времена, да смятат с числата от 1 до 5 и други полезни неща. Едно от най-престижните е École Maternelle Notre Dame – полудневна частна детска градина, чиято история започва още през XIX век. Оттогава някогашното парижко католическо училище ревниво пази образователните си традиции, а записването на деца там се е превърнало в лукс и привилегия на семейства с определено положение.

Детски градини El Solet във Валенсия, Испания

Средно 130-250 евро излиза детската градина на едно дете (по-точно на родителите му) в Испания, като работното време е съобразено със свещената за испанците сиеста - от 09:30 до 12:30 и от 15:00 до 17:00. Възпитателите имат задължение да се грижат за образованието и забавлението на децата, като основните занимания включват музика, рисуване, танци, физически упражнения, развитие на психомоториката, чужди езици. В Испания децата с увреждания също посещават общите детски градини, защото са възприели тезата, че това облекчава интеграцията им в обществото.

Детски градини Little Star Day School в Цуг, Швейцария

В Швейцария държавните детски градини приемат деца едва след навършване на 5 години, а дотогава за тях се грижат частните градини или родителите. В детски градини като частната Little Star Day School се приемат деца на възраст от 1 до 6 години. За около 20 деца се грижат петима възпитатели. Те провеждат заниманията отделно, а после всички, от най-малките до най-големите, са събирани да си играят в градината. От самото начало с децата се говори на немски и английски, а ако родният език на детето е френски или италиански, в никакъв случай не се подтиска развитието му. Така се оказва, че децата учат едновременно няколко езика, като комуникират помежду си. Възпитателите имат и задачата да формират у децата навици за здравословно хранене, както и да организират социализирането помежду им - всеки ден децата се извеждат на разходка в различен парк, с различен вид транспорт, а понякога дори ги водят на кратки екскурзии до някоя малка ферма или работното място на някой от родителите (това е практика, като по този начин децата се запознават макар и частично с работата на бащите и майките си).

Четете още: Най-странните неща, към които може да се пристрастите