Автор
Woman.bg

7 от най-мистичните места в България с необяснима енергия

Има места в България, в които, след като веднъж си се докоснал, искаш отново да се завърнеш. Това са красиви и мистични кътчета, древни светилища или просто уютни и одухотворяващи местенца, които те зареждат с необикновено голяма и необяснима енергия. Ако още не сте посетили някое от тях, време е да го направите...

1. Белинташ


Снимка: planet-travel.eu

Мистичното кътче е разположено в близост до с. Мостово, където има места за настаняване. Според учени древното скално светилище Белинташ е една от трите точки - Белинташ - Кръстова гора - Караджов камък - част от най-мощните енергийни зони на европейския континент. Интересното е, че на скалното плато са очертани огледални проекции на важни части от звездната карта. Посетители твърдят, че в тази зона и наоколо са почувствали прилив на силна енергия, а разказите на стотици туристи свидетелстват и за чести паранормални явления.

2. Кръстова гора


Снимка: Valeross

Кръстова гора се намира в Средните Родопи на 210 км от София. Още със самото влизане в свещения комплекс от параклиси се усеща силна и необяснима енергия. Ако до този момент сте се чувствали напрегнати, изведнъж ви обзема смирение и спокойствие. В началото се извисява църквата „Покров на Пресвета Богородица“, издигната през 1995 г. Вляво от нея се намира алея, водеща до големия метален кръст, подарен от цар Борис III през 1936 г. на светата обител. Следват няколкото параклиса, накацали от двете страни на алеята. Всички те са посветени на 12-те апостоли. Ако решите да останете и да пренощувате тук, комплексът разполага със 120 места за нощувка. Встрани от главната църква има свещено аязмо, за което се смята, че е лековито. Причината всяка година тук да има огромен поток от туристи е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много са легендите и чудесата, свързани с това място.

Рупите


Снимка: БГНЕС

Стотици посетители на Рупите разказват за високия енергиен заряд и мистичност, които са усетили там. Неслучайно местността в Югозападна България е избрана от Ванга. За хребета, наречен Кожух планина, българската пророчица твърди, че пази някаква мистериозна тайна, която е ключ към разгадаване на нашето древно минало. За сведение в Рупите има магмени скали, от които извира минерална вода с лечебни свойства с температура 75 °C.

Регионът на древните Плиска и Преслав


Преславската кръгла (златна) църква, Снимка: Уикипедия

Местата, където са запазени археологическите останки от първата българска столица, са едни от най-енергийните у нас. От региона на с. Осмар, до Преслав е тръгнало Богомилството в света. Тук Аспарух се завръща и поставя началото на Нова България. Тук е намерена розетата от Плиска, която е своеобразен носител на кода на тайните на Земята и специфичността на ДНК-то на българите.

Татул


Снимка: seebulgaria.net

На 14 км. източно от Момчилград се намира едно от най-значимите тракийски светилища в Родопите. То носи името на село Татул, непосредствено до което се намират добре запазените останки, датиращи от около VI в. пр.н.е. Според научните изследвания този древен култов център е бил място за жертвоприношения към бога на Слънцето, за което подсказва и формата на най-високата част от мегалита – вдълбан полукръг наподобяващ изгряващо слънце. Най-особеното тук е, че пирамидата е насочена точно към Слънцето в дните на равноденствие. Тук не можем да не споменем връзката с близката пещера "Вулвата", чиито олтар-матка се "опложда" от слънчевия лъч единствено по време на есенното равноденствие, когато прониква докрай през тесния и процеп. Тези факти ни навеждат на мисълта за степента на развитие на цивилизациите живели преди нас по същите земи, където стъпваме и ние днес.

Гроба на Св. Иван Рилски


Снимка: Уикипедия

На 4 км източно от Рилския манастир се намира гробът на Св. Иван Рилски. До там се стига по хубав тесен път и кратко изкачване на пътека през гората, която води до параклиса. Точно до него има голям къс надвесена скала, която създава впечатлението, че ще се срути всеки момент. Хиляди писма ви посрещат пред пещерата, някога дом на Иван Рилски – най-почитания български светец. Там, край течащата чешмичка, върху лист хартия може да напишете своето съкровено желание и лично послание към светеца. Според поверието между скалите може да се провре само който е достатъчно праведен... или пък достатъчно неподвластен на наднормените килограми. Но пък и камъните са доста протъркани от хорските тела – десетки и стотици хиляди са минавали в опит да си дадат самоуспокоението за праведност. Всъщност минаването не е толкова трудно, колкото звучи, а човек се оказва на върха на скалата, в която е пещерата на светеца. Под нея има малко параклисче, а ако човек продължи по пътеката, се оказва пред извор с чудодейни свойства.


Седемте рилски езера


Снимка: vesitravel.com

Седемте рилски езера са безспорно природен феномен и един от най-силните енергийни центрове на света. Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното – всички те са свързани помежду си чрез малки поточета, така че водите им се оттичат едно друго и дават началото на р. Джерман. Легендите и вярванията, свързани със седемте рилски езера, са толкова много, че на тях има посветени цели книги. Смята се, че в света има седем свещени места с мощно космическо поле. Сред тях са Тибет, Мачу Пикчу, Египетските пирамиди и Седемте рилски езера. Неслучайно Учителят Петър Дънов избира именно това приказно място за провеждането на духовни практики. Имайте предвид, че районът на Седемте рилски езера е защитена територия, в която е забранено паленето на огън, опъването на палатки, изхвърлянето на отпадъци и други дейности, които могат да нарушат екоравновесието. Забранено е и къпането в езерата или реките. За съжаление през последните години тук е налице силно екологично и отчасти енергийно замърсяване. Нека заедно опазим езерата и района около тях чисти, за да могат да ги видят такива и следващите поколения.

Ако и вие познавате още такива вълшебни и чудотворни кътчета у нас, или сте имали щастието да се докоснете отблизо до някое от тях, ще се радваме да ни споделите...

Четете още: 7 скални забележителности в България, които трябва да видите