Автор
Антония Михайлова

За киното и учението с любов: 7 култови ленти

Покрай еуфорията около първия училищен звънец, направихме селекция на най-интересните и емблематични кино заглавия, посветени на Негово величество училището, и на всичко, свързано с него – ученици и учители, любовни трепети и учени.

Училището е мястото, което е оставило в съзнанието на всички ни пъстър калейдоскоп от незабравими преживявания и емоции – понякога негативни, но в повечето пъти – позитивни. Тук е мястото, където се раждат първите и най-силни приятелства, първата несподелена любов и първата споделена. Тук се заразяваме със страстта към поезията, рисуването, музиката, литературата. Обикваме или намразваме математиката. Плачем при слаба оценка, а когато от бележника ни гледа шестица, сме най-щастливите хора на света.

Нека да си припомним и онези филми за училището, които по един или друг начин също са докоснали сърцето на всеки, който ги е гледал. Филми, които завинаги остават в съкровищницата на Седмото изкуство:

1. "Обществото на мъртвите поети" /режисьор Питър Уиър/, 1989 г.

Кинолентата с неподражаемия актьор Робин Уилямс е един от най-вдъхновяващите и вълнуващи филми в историята на американското кино. Неговото превъплъщение в ролята на учителя Джон Кийтинг успява да трогне сърцата на киноманите по света до такава степен, че дори и най-слабите ученици да погледнат по нов начин на училището. Това е филм за един невероятен преподавател, който смело разчупва стереотипите на обучение, залегнали дълбоко в методите на преподаване в почти всяко едно училище по света, и успява да накара своите ученици да мислят, а не да вървят по вече отъпкани пътеки, да ги вдъхнови и да събуди у тях устрем към съзиданието и откривателството. Именно това прави филма толкова забележителен - присъствието на един учител, който рядко може да се срещне в днешно време.

2. "Опасен ум" /режисьор Джон Н. Смит /, 1995 г.

Помните ли Мишел Пфайпфър в ролята й на онази упорита и очарователно смела учителка, която пред нищо не се спираше, за да помогне на всеки един от своите ученици в труден момент? Американската хип-хоп екшън-драма от 1995 г. с хита на рапъра Кулио Gangsta's Paradise - дело на режисира Джон Н. Смит и продуцентите Дон Симпсън и Джери Брукхаймър, премина по екраните с неочаквано голям успех. Базиран е на автобиографията My Posse Don't Do Homework от бившия американски морски пехотинец Лу Ан Джонсън, която получава преподавателска позиция в Гимназията Карлмонт в Белмонт, Калифорния през 1989 г. Училище, където повечето от учениците са с проблемно поведение, агресивен модел на отношение и труден живот.

3. "Урок" /режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов/, 2014 г.

Със сигурност не сте забравили случая за учителката от град Славяново – Поля Даскалова, която преди седем години задигна 20 000 лв. от банков офис с помощта на пластмасов детски пистолет в ръката и смая цяла България с постъпката си. Оказа се, че поводът е бил затъването на семейството й в дългове към банките. В резултат й бе наложена условна присъда от 18 месеца затвор. Днес Поля е добре и живее във Франция. Седмото изкуство не остана безразлично към нейната история и направи впечатляващ филм, който, без да се колебаем, слагаме в нашия списък с училищни заглавия, които трябва да гледате.

Четете още: 7 от най-нетрадиционните училища по света

4. "На учителя с любов" /Джеймс Клавел/, 1967 г.

Легендарната кинолента за чернокожия учител е класика в жанра. Докато Марк Такъри (в ролята Сидни Поатие) – бивш пилот от Втората световна война, си търси място под небето по специалността си – инженер, той започва работа като учител в беден лондонски квартал. Там добродушният, но корав мъж, се сблъсква с ученици с разхайтено и агресивно поведение. Въпреки трудностите той успява да открие път към сърцата на всички. Не след дълго, след като самият той разбира кое всъщност е неговото истинско призвание, се превръща в любимият учител на гимназията.

5. "Слава" /режисьор Алън Паркър/, 1980 г.

Култовата кинолента на Алън Паркър е шедьовър, който не бива да пропускате. Той проследява живота и трудностите на учениците, които посещават Гимназията за изящни изкуства в Ню Йорк и техните бурни емоции от момента на прослушването им до завършването. Това е филм за болката, скрита зад фасадата на блясъка, филм за изпитанията и отчаянието, за чувството на обреченост и провал. За трънливия път към славата, който отнема от щастието. Много музика, танци и обречени мечти. Класика, която трябва да видите с очите си и да почувствате със сърцето си!

6. "Красив ум" /режисьор Рон Хауърд/, 2001 г.

„Красив ум“ е американски биографичен филм за живота на математика и нобелов лауреат по икономика Джон Наш, изигран по невероятен начин от Ръсел Кроу. Кинолентата фокусира вниманието си върху преживяванията, провокирани от неговото заболяване от шизофрения, от училищната скамейка до неговия възход. Филмът печели четири „Оскар“-а: за най-добър филм, най-добра режисура, най-добра поддържаща женска роля и най-добър адаптиран сценарий.

7. "Вчера" /режисьор Иван Андонов/, 1987 г.

Няма как да не завършим с един от знаковите филми в историята на българското кино - „Вчера“. Действието се развива в пансион на езикова гимназия, а акцент е бунтарският характер на някои от учениците и тяхната непримиримост към установените училищни порядки. Филм за приятелството и дързостта, за красотата и силата на първата любов.



Четете още: За или против алтернативните форми на обучение сте?