Автор
Woman.bg

За една расистка реклама, в която сапунът измива тъмния цвят на кожата

Козметичният гигант Dove се забърка в расистки скандал, след като пусна крайно неуместен пост във Фейсбук.

За обидно съдържание бе сметнато 3-секундно GIF-че, което рекламира душ гел на Dove. В него чернокожа жена съблича бежова тениска и се превръща в бяла, оставяйки у нас усещането, че сапунът ѝ е помогнал да отмие тена на кожата си... От бранда побързаха да се извинят, като обясниха, че несъзнателно са допуснали грешка в представянето на чернокожите жени. Въпреки това обаче напрежението не намалява.

Противоречивият пост е качен в петък и премахнат в събота, а от компанията разкриват, че не са успели да постигнат желания ефект и че целта им е била съвсем различна.

"Това не представя коректно разнообразието от натурална красота, което е водещо за Dove и което е в основата на нашите разбирания... Дълбоко се извиняваме и искрено съжаляваме за обидата и не оправдаваме никакво съдържание, което нагрубява аудиторията ни", се посочва в официално изявление на компанията.

"Расистка реклама от Dove, нищо ново под слънцето" и "Как може да рекламирате душ гел по този начин. Обижда мен и много други. Какво искате да кажете чрез подобен сценарий на всички малки черни момиченца, които ще изгледат видеото?", бяха само част от коментарите на блогърки афроамериканки, почувствали се засегнати от поведението на козметичния гигант.

Интересно е, че това не е първото обвинение в расизъм към Dove. През 2011 г. отново реклама на душ гел на марката предизвика огромен скандал.

Причината тогава бе, че от компанията показаха три дами, стоящи една до друга - афроамериканка, латина и бяла, над които стоят надписите "преди" и "след". Мнозина видяха в рекламата скрит подтекст - използването на продукта може да изсветли кожата.

"С Dove може да кажете "чао" на черната кожа и "здрасти" на бялата. Само търкайте по-силно" и "От Dove имат супер сили – превръщат чернокожите в мулати, а мулатите в бели" бяха само част от коментарите, изразяващи възмущение от рекламния постер.