Автор
Woman.bg

В световния Ден на анимацията: 10 култови филмчета, които винаги ще помним!

Днес, 28 октомври, е Световен ден на анимацията. Отбелязва се от 2002 г. в чест на първата публична прожекция на Емил Рейно на т.нар. "светлинни пантомими" през 1892 г. 

Това е чудесен повод да си припомним някои от най-обичаните и незабравими анимационни филми. Ще ви пренесем назад във времето, когато от малките екрани ни радваха с лъчезарни и палави усмивки любимите герои от нашето детство. Образи, които още греят в спомените и сърцата ни като ярки и неугасващи пътеводни светлинки. 

Следва скромна селекция, която задължително препоръчваме и на съвременните малчугани:

1. Приключенията на татко Барба (1973 г.)

Малко по-големите от нас (за възраст няма да говорим) със сигурност не са забравили онези забавни и симпатични образи, наподобяващи формата на круша, и превръщащи се във всичко, което си пожелаят. Всъщност прекрасните пуф фотьойли са вдъхновени именно от любимото анимационно филмче „Приключенията на татко Барба“. Помните ли ги – татко Барбау мама Барба и техните 7 палави деца, всяко едно със свой неповторим характер, цвят и страст. Барбалала е зелена и е влюбена в музиката. Барбабраво е червен и е страстен фен на спорта и героичните подвизи. Барбарири е черничък и рошав, но пък е отдаден с цялото си сърце на изкуството.

Анет Тизон и Талас Тейлър създават поредицата от детски книжки, по които е направено филмчето, през 70-те на миналия век, докато живеят в Париж. Историите са преведени на над 30 езика, включително български. О, а „barbe à papa“ е френският израз за захарен памук.

2. Смехораните (1983 г.)

Смехораните всъщност са мончичи, плюшени играчки-маймунки, произвеждани от японската корпорация Секигучи. Мончичитата са измислени от Коичи Секигучи на 25-ти януари 1974 г. Господин Секигучи ги създава, за да „вдъхне уважение и любов“ сред деца и възрастни. Играчките стават изключително популярни в Япония и през 1980 г. са пресъздадени в аниме. Първите страни, завладени от мончичи манията, са Западна Германия и Австрия, а след това и цяла Западна Европа. В Англия ги наричат „Чика-бу“, във Франция „Кики“, а в Испания – „Виркики“. В началото на 80-те куклите достигат бреговете на Америка. Правата им за САЩ са купени от гиганта за детски играчки Mattel, който продължава да ги произвежда и днес. Анимационният сериал Monchhichis 1от 1983 г. е дело на Hanna-Barbera и се излъчва за първи път по ABC. Смехораните живеят в Смехорания, разположена по най-високите части на дърветата – отвъд облаците, близо до долината Ха-Ха-Ха. Освен на готините прически племето на смехораните разчита на магии и вълшебни отвари, за да се предпазва от главния си враг – Хорк, лидера на сърдитковците.

3. Приключенията на мечето Ръкспин (1987 г.)

Баща на нашето любимо мече е американският изобретател Кен Форси, създател на аниматронни играчки. Да – мечето Ръкспин започва живота си като играчка – най-продаваната играчка в САЩ за две поредни години. Успехът продължава, когато производителят Worlds of Wonder сключва договор с ТВ и филмовата компания DiC и така през 1987 г. се появявачудното филмче от 65 епизоди. Ръкспин напуска своя дом, остров Рилония, за да се впусне в приключения със своя най-добър, но вечно гладен приятел – Гръби. Двамата следват древна карта, която ще ги заведе до съкровището на Грундо. По пътя срещат изобретателя Нютон Гимик, а останалото е летене с балон, спускане в пещери и каньони, бродене в гори и контакти с десетки видове приказни същества. Това, което всички си спомнят, е чудовище с вид на домат с крака – саркастично смеещия се Ел Би, лакеят на Туиг. А ОЧЗ – Организацията на чудовища и злодеи (Monsters And Villains Organization), стана любима абревиатура на цяло поколение.
 

4. Пчеличката Мая (1875 г.)

Една от най-популярните филмови адаптации е аниме сериалът „Приключенията на Пчеличката Мая“), излъчен за първи път по японската телевизия през 1975 г., Сериалът е дублиран на десетки езици. В България е излъчван като „Пчеличката Мая“ и се превръща в едно от най-любимите филмчета за деца през 80-те години. Анимационният сериал е създаден по книгата на немския писател Валдемар Бонзелс, публикувана за първи път през 1912 г. Тя е от около 200 страници и в нея се разказва за пчелата Мая и нейните приятели. 
 

5. Костенурките Нинджа (1987 г.)

Кевин Ийстман ги скицира на шега по време на брейнсторминг с приятеля си Питър Леърд. Двамата взимат заем, за да започнат да ги издават като комикс. Успехът обаче идва, когато агентът Марк Фридман предлага героите да бъдат отлети като 15 мм фигурки, които да се продават. Следват анимационен сериал и филм, направен по него, който ще спечели над $135 милиона – огромна сума за времето си. После - още анимации, още комикси, още филми, електронни игри и мърчандайз. Костенурките оставят трипръст отпечатък в културата на 90-те. Благодарение на тях хората се научиха да ядат пица, а речникът на тинейджърите се обогати с думите: bummer, dude, bogus, radical, tubuloso, bodacious и най-вече – COWABUNGAААА! 

6. Крокодила Гена (1969 г.)

Крокодилът Гена е литературен герой на писателя Едуард Успенски. На малкия екран за първи път той се появява в детската анимационна поредица „Крокодил Гена и его друзья“ на режисьора Роман Качанов през 1969 г. Две години по-късно се ражда и неговия верен приятел Чебурашка. Гена пее прекрасно, свири на акордеон, ходи на задните си крака и е винаги спретнат в своя костюм, шапка и бастунче в ръка.

7. Ну, погоди! (1969-1986 г.)

Класиката е наситена с изключителна динамика и разказва за Вълка, който иска да хване Заека, за да го изяде, но все не успява. За разлика от американската анимация с участието на Том и Джери, тук Заекът не върти подли номера на Вълка, а вместо това е добродушен, понякога дори наивен, и винаги е готов да помогне на Вълка в беда. Филмът се състои от 20 епизода до този момент. Освен двамата главни герои, в сериите се срещат и други персонажи, като например Хипопотамът, Свинята, Козелът. Може да се каже, че тук Хипопотамът играе ролята на Кучето в "Том и Джери". В оригинал героите са озвучени от Анатоли Папанов (Вълкът) и Клара Румянова (Заекът). 

8. Ферди Мравката (1985 г.)

Анимационното филмче е създадено по книгите на чешкия илюстратор Ондрей Секова, написана през далечната 1933 г. Фреди има кръгла глава от която стърчат две начупени антенки, продълговато черно тяло и тънки крачета. Той е жизнен, бодър, със спортен дух, обича честната игра и удоволствието от нея. Живее в гората, където се е отдал на безкрайни приключения заедно с куп дребни твари като него – някои приятели, други врагове. Бръмбари, червеи, охлюви, щурци и скакалци, всякакви буболечки… И неговата любима Калинка-Гвендолин!
 

9. Новите приключения на Мечо Пух (1988 г.)

„Новите приключения на Мечо Пух“ (The New Adventures of Winnie the Pooh) е американски анимационен сериал, създаден от компанията „The Walt Disney Company“ и вдъхновен от вълнуващите историите на Алън Милн за Мечо Пух. Сериалът за мъдрото и добро мече се излъчва от 1988 до 1991 г. по американската телевизия ABC. По-късно е повтарян и по други канали, но в момента не се излъчва често. Филмчето е очарователно и много много забавно. Мечо Пух със своите остроумни заключения ни зарадва за втори път през 2011 г., като се появи и на големия екран, базиран от книгата „Мечо Пух“ на режисьора е от Стивън Андерсън и Дон Хол. Филмът е с участието на Джон Хърт, Питър Кулен, Крйг Фъргюсън, Дий Брадли Бейкър, Джин Къмингс, Том Кени и др.

10. Смърфовете (80-те)

„Смърфовете“ (Les Schtroumpfs) е поредица от комикси, създадена от белгийския илюстратор Пейо през 1958 г. Поредицата продължава да излиза и в наши дни, като след смъртта на Пейо през 1992 г. отговорен за техните сценарии е неговият син Тиери Кюлифор. В центъра на сюжета на комиксите са смърфовете, малки сини хуманоидни създания, живеещи в селище от гъби в голяма гора. Освен това комиксът е адаптиран в няколко илюстровани книги, два анимационни сериала, няколко пълнометражни филма, радиопиеси, компютърни игри, детски играчки, бонбони и какво ли още не.

Първото анимационно филмче за странните сини човечета се появява през 1965 г. Използваната техника е архаична, като силуетите се заснемат на хартиени изрезки. Въпреки самодейната анимация кратките филмчета са излъчени по белгийската телевизия и имат невероятен успех. В началото на 80-те се появява и вторият анимационен сериал „Смърфовете”, показан и по българската телевизия. Още с първите серии продукцията е посрещната с неочаквано голям интерес. Тя се радва на 42% от аудиторията в съботните сутрини в САЩ. Рейтингът му е по-добър дори и от най-гледания тогава “Далас”.

Със сигурност има още много прекрасни филмчета от близкото минало, които заслужават да бъдат подобаващо отбелязани. Затова оставаме на вас да допълните по-долу в коментарите още от любимите си анимационни заглавия, останали като мил спомен в детските ви сърца...

Четете още: 12 филма на Pixar, в които има по-дълбок смисъл, отколкото си мислите