Автор
Woman.bg

10 психологически трика, с които няма да позволите да ви манипулират

Искате да бъдете успешни и да не се поддавате на манипулации? Ще ви спестим време и пари, представяйки ви есенцията на всички основни курсове, тренинги и НЛП-практики, чрез които ще можете да се предпазите от хора, които ви въздействат неготивно и да станете по-силни.

1. ОПАСНАТА ДУМА „ТРЯБВА“

Модалността стои в основата на психологията на лидерството. От огромния брой нюанси и семантични категории ние ще разгледаме най-важната – всеки път, когато в разговора прозвучи думата „трябва“, обозначаваща някакво задължение, ще е добре да си зададете въпроса „На кого му трябва?“. Дори ако става въпрос за работа, важно е да разберете дали именно вие трябва да изпълните тази задача, кой ще получи бонусите от нея и какво индикира това „трябва“. Манипулаторите премълчават факта, че желаното е необходимо най-вече на тях. Впрочем една от основните манипулативни арени в живота ви ще е семейството. Родителите често изискват от децата послушание дори в сфери, в които това разрушава индивидуалността им. Децата на свой ред висят на врата на родителите си, които си мислят, че все още „трябва“ да издържат несамостоятелните си чеда. За жалост не винаги успяваме да поставим въпросите така, че да ги „изчистим“ от манипулативни действия. За целта трябва просто да казваме винаги истината и да си признаваме собствената си мотивация, а не да даваме оценки, натрапвайки на събеседника чувство за неизпълнен дълг.

Важно е да не следвате този съвет в наистина важните ситуации, изискващи от ваша страна усилия и отдаденост (предаване на месечен отчет за работата, крайни срокове и т.н.) със ситуациите, в които „трябва“ няма отношение към нашите желания и нужди.

2. СИЛАТА НА ОБЕЩАНИЯТА

В живота всичко е просто. Никога и на никого не обещавай нещо, което не си сигурен, че ще изпълниш. Пък ако обещаеш – дръж си на думата. Понякога даваме необмислени обещания под натиска на други хора, които по-късно ще експлоатират нашето чувство за вина. За да не става така, по-добре откажете веднага или кажете, че не можете нищо да гарантирате – иначе ще изпаднете по-късно в зависимо положение.

3. НЕ ПРОЯВЯВАЙТЕ ИЗЛИШНА ИНИЦИАТИВА

Ръководейки се от добрите си намерения, често само влошаваме нещата. Ако не са ви помолили за помощ, по-добре не я предлагайте. В най-добрия случай усилията ви по-късно ще бъдат възприети като даденост. А в най-лошия случай ще излезете виновни – възможно е момичето, което си е заклещило тока на обувката в паважа, да е нагласило нарочно тази „злополука“, за да се запознае със симпатичен младеж, а вие само ще развалите всичко. Така че преди да помагате, уверете се, че човекът наистина има нужда от помощ. И още нещо. Най-неправилната ситуация от всичките е да искате услуга за друг човек. Законът „Ако на теб ти трябва – свърши си го сам“ само изглежда егоистичен, всъщност с негова помощ ще избегнете много ненужни проблеми, за които поначало дори не сте се замисляли. Желанието да помогнете трябва да добре съобразено с възможните рискове в случай, че нещо не протече, както трябва.

4. НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ДА ПОИСКАТЕ УСЛУГА В ОТПЛАТА

Всяка една молба подразбира благодарност. Всяка една! Само манипулаторите са склонни да дават празни обещания или да забравят за сторените им от вас услуги. Ако сте изпълнили нечия молба, не се срамувайте да поискате услуга в отговор. Може дори да го направите, още когато обещавате, че ще изпълните въпросната молба.5. ЖИВЕЙТЕ В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ

Миналото е било, бъдещето тепърва ще бъде. Съществува само настоящето. Само умението да изживявате настоящия момент с удоволствие ще ви доближи до щастието. Ако някой се опита да ви приложи разпространената манипулация „Ти преди не беше такъв“, сравнявайки ви с вас от миналото, не реагирайте на това. То е същото като обещанията за несметни богатства в бъдеще време. Ако ви изкушат с нещо такова, кажете „Това ще стане после, а сега какво предлагате?“.

6. НЕ СЕ ПРИВЪРЗВАЙТЕ ТВЪРДЕ МНОГО

Отбягвайте твърде силните емоции. Всяка една привързаност, която се превърне в зависимост, ще е заплаха за вашата самооценка, за здравето и благополучието ви. Ако обичате твърде много нещо или някого, хората могат лесно да ви изнудват с помощта на тази емоционална връзка. Не позволявайте на никого да става емоционален терорист – дори и на близките ви.

7. ЕДНА ВЪЛШЕБНА ФРАЗА

Запомнете тези прости думи, които правят истински чудеса. Фразата „Не ми пречи, моля те“ носи в себе си магия, сила и енергия. Кажете го, преди да изпитате гняв или раздразнение – и много негативни ситуации просто ще бъдат избегнати.

8. КРИЗИТЕ И ГРЕШКИТЕ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗРАСТВАНЕТО

Важно е да разберете, че само много слаб човек може да бъде сломен от неуспеха. Всички проблеми ни дават възможност да се променяме и да растем. Ако някой изведнъж реши да ви напомни за несполуките ви, за да ви уязви, реагирайте спокойно и уверено – всеки опит е за добро, няма лош или добър опит, важно е отношението ви към него.

9. НЕ ОСЪЖДАЙТЕ

Никой не е безгрешен и никой не е насител на истината. Осъждането и критиката срещу друг човек е отклонение към неконструктивния път, който ще позволи ситуацията да се обърне срещу вас. Пробвайте вместо емоционални порицания да си зададете въпросите „И какво следва от това?“ или „Как предлагаш да променим положението?“.

10. НЕ ПРЕДАВАЙТЕ НЕПРОВЕРЕНИ ДАННИ

Можете да бъдете източник само на онази информация, която е получена от вашия опит. Точка. Във всички останали случаи се превръщате в клюкарка. Рано или късно хората ще спрат да вярват на думите ви. И именно от това с радост ще се възползват враговете ви. Получавайки информация, винаги уточнявайте как точно са я проверили хората. Ако не го направите, най-вероятно ще станете жертва на подмолни интриги или политическа пропаганда. По същата логика не вярвайте и на хора, които препредават на вас информация, може да не са я разбрали добре, а може и да са я пречупили през собствената си призма.

автор: Ива Петрова