Автор
Woman.bg

Известните личности, които се ожениха за свои братовчеди

Според разбиранията и културните възприятия на много хора по света бракът между братовчеди звучи твърде неприемливо и недопустимо. Не така обаче стоят нещата при някои нации или периоди от миналото, когато на минаването под венчило с кръвен роднина се е гледало като на нещо абсолютно нормално и естествено. В тази връзка историята познава не една или две знаменити личности, които избират да споделят живота си със свои братовчеди. Ще останете наистина учудени, като разберете колко много от тях са го направили:

Франклин Рузвелт


Франклин Рузвелт е смятан за един от трите най-големи президенти на всички времена, заедно с Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн. Той е 32-ият президент на САЩ от 1933 г. до смъртта му през 1945 г. Елинор Рузвелт е пета братовчедка на Франклин Рузвелт, за която бъдещият президент, въпреки протестите на родителите им, се жени, когато е едва на 21 години, а тя – на 19. До олтара я отвежда нейният чичо – тогавашният президент Теодор Рузвелт. 40-годишният брак между Франклин Рузвелт и не по-малко влиятелната му съпруга Елинор, от който се раждат шест деца, с времето се трансформира в успешно политическо партньорство.

Й. С. Бах


Великият композитор Йохан Себастиан Бах има цели седем деца от своята трета братовчедка Мария Барбара.

Алберт Айнщайн


Втората съпруга на Айнщайн – Елза Айнщайн, всъщност е братовчедка на знаменития учен. Двамата са влюбени един в друг още от детството. По-късно обаче пътищата им се разделят, за да се съберат години по-късно, когато и двамата вече имат по един брак и няколко деца. След като любовта между Алберт и Елза отново пламва, Айнщайн веднага се развежда със съпругата си Милева Марич и минава под венчилото с братовчедка си, с която живее до смъртта си.

Чарлз Дарвин


Бащата на Теорията за човешката еволюция Чарлз Дарвин също има брак със своя кръвна роднина. Това е неговата първа братовчедка Ема, от която има, забележете, цели десет деца!

Джери Лий Луис


Американската рок енд рол легенда Джери Ли Люис сключва брак със своята първа братовчедка. Те минават под венчилото, когато момичето е едва на 13 години.

Едгар Алън По


Подобна е и брачната съдба на именития американски писател и поет Едгър Алън По, който се жени за 13-годишната си братовчедка.

Игор Стравински


Великият композитор се влюбва в първата си братовчедка Екатерина Гаврилова Носенко (известна още като "Катя") още като дете. През 1905 г. те си обещават да се оженят. Православната църква, към която и двамата принадлежат, забранява брака между братовчеди. Въпреки това двойката се врича във вярност на 23 януари 1906 г. и приветства сина си Фьодор (Теодор) и дъщерята Людмила през следващите две години.

Кралица Елизабет II


Като най-дълго управлявалия монарх в историята на Обединеното кралство, кралица Елизабет II вече е легенда. Много преди да се възкачи на трона, Елизабет среща и се влюбва във втория си братовчед Филип, който по време на тяхното запознанство през 1934 г. е принц на Гърция и Дания. Двамата сключват брак през 1947 г. и до ден днешен са неразделни. С това 94-годишният принц Филип, херцог на Единбург, става най-дългогодишният съпруг на монарх в британската история.

Кралица Виктория


Елизабет II не е единствената кралица от британската история, която се омъжва за свой братовчед. Виктория е кралица на Великобритания и Ирландия, както и индийска императрица от юни 1847 г. до смъртта си през 1876 г. Дъщерята на принц Едуард се възкачва на трона, когато е едва на 18 години, след като нейните трима по-големи братя и баща им умират, превръщайки я в един от най-младите наследници в британската история. И докато наследничката й Елизабет II се жени за втория си братовчед, то Виктория не изменя на родословното дърво и се врича във вярност на своя първи братовчед Алберт Сакс-Кобург-Гота през 1840 г. Виктория и Алберт имат девет деца и са неразделни в продължение на 20 години до смъртта на Алберт.

Четете още: Най-големите любовници на всички времена