Кралят на френския шансон Шарл Азнавур пристига у нас за големия си гастрол на българска сцена. 93-годишният певец ще изнесе концерт на 30 ноември в столичната зала "Арена Армеец".

Със себе си Азнавур ще носи отбрана селекция първокласни вина от личното си шато. За своя четиридневен престой у нас, между 28 ноември и 1 декември, певецът ще бъде придружаван от най-близките си хора, между които са и синът му Николас Азнавур, заедно със съпругата си.

Това е вторият път, в който френската звезда стъпва в страната ни. Не са малко зрителите, които още помнят бележития му концерт в столичната зала „Универсиада“ през 1978-а.

Въпреки своята достолепна възраст "френският Франк Синатра", както го наричат още, продължава да концертира през последните няколко години в най-големите и престижни зали по света. Овациите, с които е приветстван и изпращан, са бурни и нестихващи, а формата на великия музикант е повече от великолепна.

В София ще го видим в рамките на есенното му турне, преминаващо още през Сидни (Hordem Pavilion), Париж (Accor Hotels Arena), Виена (Stadthalle) и Лондон (Royal Albert Hall).

Специално за събитието в "Арена Армеец" ще бъде преобразена във френски театрален салон с драматичен декор и червен килим, а местата ще бъдат лимитирани за 5500 човека, които да се потопят изцяло в атмосферата на френския шансон и джаз.

Шарл Азнавур е роден на 22 май 1924 г. в Париж в семейство на арменци от Грузия и Турция. Истинското му име е Шанур Вагинак Азнавурян. Майка му е певица, избягала от арменския геноцид. Баща му пеел по заведения, преди да отвори свой ресторант, предлагащ традиционна кавказка кухня. На 9 години Шарл напуска училище и приема сценичното име Азнавур.

Изпълнителят прави първите си стъпки в света на сценичното изкуство през 1933 г., изявявайки се като танцьор и актьор в клубове и кръчми. През 1944-а си партнира на сцената с актьора Пиер Рош, а междувременно попада и под влияние на Рош Шарл, което го тласка към реализирането на една друга голяма негова мечта – пеенето и писането на песни. През 1946-а Едит Пиаф го чува да пее, остава силно впечатлена от чувствения му и дълбок мелодичен глас и го кани на турнето си във Франция и САЩ. Именно тя го съветва да се отдаде изцяло на пеенето, помага му да развие своя характерен глас и му дава мощен тласък по пътя на звездната му кариера.

Шарл Азнавур и Едит Пиаф

На въпрос какво е да си на 90, легендата Азнавур отвръща: „Нямам представа. Не ги чувствам толкова. Винаги съм смятал, че човек не трябва да губи детския си поглед“.

Това лято музикантт получи сериозното признание за изключителната си 70-годишна кариера. Той стана първият френски изпълнител със звезда в Алеята на славата в Холивуд.

По време на кариерата си Азнавур създава около 1200 песни и мюзикъли, има около 294 албума, от които е продал повече от 100 милиона копия. Играл е в над 80 филма. Изнесъл е хиляди концерти в над 90 държави.

Сред артистите, работили с него, са Едит Пиаф, Фред Астер, Франк Синатра, Рей Чарлс, Бинг Кросби, Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мстислав Ростропович, Андреа Бочели, Лайза Минели, Елтън Джон, Далида, Серж Генсбур, Джош Гробан, Том Джоунс, Шърли Беси, Нана Мускури, Хосе Карерас, Хулио Иглесиас и др.

За него Боб Дилън казва: "Това е най-великият изпълнител, който съм виждал на живо някога в живота си!"

Песента, която печели любовта на феновете по цял свят и изстрелва Шарл на върха на славата, е Shе – включена е и в саундтрака на блокбъстъра “Notting Hill”. Други негови песенни шедьоври са La Mamma, La Bohème, Paris Au Mois D'aout, Tous les visages De l'amour, Et Moi Dans Mon Coin и много други.

Билетите за концерта са в продажба в мрежата на Eventim на цени между 60 и 150 лв. ВИП билетите са на цена 200 лв. Първите 300 билета ще бъдат на промо цена с 10 лв. отстъпка. Четете още: Едит Пиаф: Без любов сме нищо!