Автор
Woman.bg

Петльовден – празник на мъжките майки и мъжката сила

Днес Православната църква чества Сретение Господне - един от 12-те големи християнски празници в годината. Известен е още и като Зимна Богородица. Празнува се на 20 януари (нов стил) или на 2 февруари (стар стил).

Четиридесет дни след Рождество Христово, Дева Мария и Йосиф донесли младенеца в храм на Йерусалим. Там той бил посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. В същия ден в храма се намирал праведният старец Симеон, който дълги години очаквал идването на Месията. На него му било обещано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христа Господен. Според ритуала майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако тя била бедна, принасяла гургулица или два гълъба. Затова на този ден празнуват и всички мъжки майки.

В народния календар днешната дата е популярна като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден.

Последните три названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момченца, стопаните колят обикновено ярки петли за тяхно здраве. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата ѝ се запазват.

С тях бабите кадят болни или урочасани деца. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

Според старите хора този ритуал произлиза от легендата, която разказва, че Цар Ирод избивал всички новородени деца, за да намери новия цар. За да спаси своя любим син, Дева Мария белязала дома си и всички съседни порти с кръвта на обезглавен петел. От тогава на този ден, рано сутринта в домовете, където има малко момче, се вари курбан от черен петел. Според традицията, младите булки и бездетните жени правят царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.

Днес имен ден празнуват всички с имена: Евтим, Евтимий (в превод от гръцки - благодушен), Радост, Радостин, Драго, Драгомир, Радина и Радослав. Честито на имениците!

Почитаме паметта на Света Петка – покровителка на семейството
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Почитаме паметта на Света Петка – покровителка на семейството

Автор Woman.bg