Автор
Woman.bg

Почитаме Св. Екатерина – покровителка на майките и децата

На 24 ноември Православната църква почита името на Св. великомъченица Екатерина – християнска светица, загубила живота си заради непреклонната си вяра.

Била родена в края на III в., в Александрия, в знатен род, а името ѝ в превод от гръцки означава „вечно чиста“. С времето Екатерина се прославила като една от най-просветените жени на своето време, която освен с ума си пленявала и с изключителната си красота. Много знатни мъже искали ръката ѝ, но тя отказвала на всички.

Мъжът, който променил живота ѝ, се оказал един беден отшелник, който я посветил в тайнството на християнството. Един ден в съня ѝ се явила Дева Мария, която благословила девойката със заръката да се отдаде с цялата си душа на вярата. Младата жена така и направила. Използвала всеки удобен случай, за да разпространява християнското учение сред езичниците.

Според преданието един ден 18-годишната девойка се изправила пред император Максимилиан и с надеждата да го привлече към християнската философия смело му заявила: „Владетелю, не те ли е срам да се молиш пред гнусните идоли? Защо не познаеш истинския Бог, който е слязъл на земята в човешка форма заради нашето спасение?"

Императорът бил впечатлен от голямата ѝ красота и ѝ предложил да се омъжи за него, но само ако се откаже от християнството. Тя обаче отказала. За да я разубеди от вярата ѝ, той извикал 50 мъдреци. За изненада на всички обаче хубавата и умна Екатерина успяла да ги накара да отхвърлят езическата вяра и да приемат нейната.

Тогава Максимилиан дал заповед Екатерина да бъде екзекутирана. В легендата още се разказва как ангели отнесли тялото на мъченицата в планината Синай, където през 6-и век римският император Юстиниан I основал Синайския манастир.

По стара българска традиция на днешния ден домакините месят погача, намазват я с мед и раздават по парченце от нея първо на всички членове на семейството, а след това – и на съседите си. Това се прави, за да измолят от светицата закрилата и благословията ѝ над децата и техните майки. Този ритуал се припокрива с древния езически обичай, според който с помощта на пчелната сладост се цели да се омилостиви Баба Шарка.

Парче от питата се оставяло пред прага на вратата за самата света Екатерина. Надеждата била, че вземайки хляба с мед, тя ще предпази къщата от болестта, на която няма да позволи да прекрачи прага.

На този ден жените не бива да работят, за да запазят здравето и усмивките върху лицата на децата си. Забранено е и да използват остри предмети - ножица, нож, куки, игли, шишове и други, защото ако си убодат пръста, раната никога няма да заздравее.

Честит празник на всички с име Екатерина, Катина, Катрина, Катя, Кети, Кина!