Автор
Woman.bg

Златните момичета на България, които спираха дъха ни!

Няма по-грациозен, по-женствен и по-красив спорт от художествената гимнастика. Изящните движения, изпълнени от гимнастичките под звуците на въздействаща музика, преплитат в себе си елементи от класическия балет, танца и спортната гимнастика. И всичко това по един изключително фин, нежен и докосващ душата начин.

Едва ли има зрител, който през годините да не е притаявал дъх, да не се е вълнувал или трогвал от изпълненията на любимите си гимнастички по време на големи европейски и световни състезания. Всеки, докоснал се до това магическо великолепие остава влюбен завинаги в него. Със сигурност това се случва и тези дни в обятията на зала "Арена Армеец" в столицата, където се провежда 36-то Световно първенство по художествена гимнастика – най-мащабното, правено някога. В България за него пpиcтигат рекордните 350 гимнастички от 61 дъpжави.

Това е и поводът да си припомним имената на онези "златни момичета", които през всичките тези години ни караха да плачем от възторг, да крещим от щстие, да стискаме палци до болка, докато някой от уредите се носеше във въздуха, за да се приземи за кой ли път с онзи мек и гъвкав финес в златните ръце на грацията. Перфектни до най-малкия детайл, те са абсолютните фаворитки на България:

Анелия Раленкова


Анелия Раленкова е родена в София на 25.12.1963 г. Световна шампионка е от Мюнхен (1981 г.), европейска шампионка от Ставангер (1982 г.) и Виена (1984 г.). Бойкотът, който България прави на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. я лишава от шанса да стане първата носителка на златен медал от такъв ранг. Анелия е едно от т.нар. "златни момичета", заедно с Лили Игнатова, Илияна Раева, Диляна Георгиева и Бианка Панова. Нейни треньорки са Златка Бонева и Нешка Робева. Завинаги остава в историята на своя спорт с изпълнението си върху "Болеро" на Равел на европейския шампионат във Виена. За него печели само бронзов медал на уреда, но то остава любимо както за нея, така и за публиката. След 1989 г. в продължение на две десетилетия живее и работи в Съединените щати. Основава много школи по художествена гимнастика отвъд океана.

Лили Игнатова


Кралицата на художествената гимнастика - Лили Игнатова, е родена на 17 май 1965 г. в София. Състезателка е на Спортен клуб „Левски“, София. Треньорки са ѝ били Златка Бонева и Нешка Робева. Носителка е на 19 златни, 12 cребърнии 2 бронзови медала от европейски, световни първенства и Световната купа по художествена гимнастика - през 1983 г. в Белград и през 1986 г. в Токио. Лили е единствената състезаелка, която печели Световната купа два пъти, и с това влиза в книгата на рекордите на "Гинес". Изпъква със своята нежност, мекота и чувственост при изпълнението на всяко свое съчетание.

Диляна Георгиева

Диляна Георгиева е родена в Пазарджик, България, на 18 февруари 1965 г. Започва кариерата си в спортен клуб „Хебър“ Пазарджик, след което постъпва в „Левски“, откъдето е поканена за участие в националния отбор. Благодарение на качествата и любовта си към художествената гимнастика, тя става европейска и световна шампионка. Печели 9 златни и 3 бронзови медала от първенствата през 1983, 1984 и 1985 г. Завладява сърцата на публика и критика със своята вродена артистичност, драматизъм на изпълненията и дълбока емоционалност. През декември 1985 г. слага край на състезателната си кариера. 7 години е главен треньор по художествена гимнастика в Нова Зеландия. Създава танцова трупа от бивши гимнастички и се посвещава на ресторантьорството.

Илияна Раева

От ляво надясно: Лили Игнатова, Анелия раленкова, Илияна Раева

Едно от „Златното момиче“ на Нешка Робева – Илияна Раева, е бивша състезателка по художествена гимнастика на клуб "Левски". Родена е на 15 март 1963 г. Настоящата собственичка на клуб по художествена гимнастика „Илияна“ е абсолютна европейска шампионка, носителка на 5 златни медала. Печели 6-то място в многобоя на Европейското Първенство в Мадрид през 1978 г. Златен медал на въже и сребърен медал на топка на световното в Лондон през 1979 г. Носителка е на златен медал в многобоя и златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента на Европейското Първенство в Амстердам през 1980 г. Удостоена е със сребърен медал на лента и бронзов медал на въже на Световното Първенство в Мюнхен през 1981 г. Има бронзов медал в многобоя и бронзови медали на въже, обръч, бухалки и лента от Европейското Първенство в Ставангер, 1982 г.

Бианка Панова

Бианка Панова остава в историята на Художествена гимнастика като една от най-грациозните гимнастички с най-изящните и елегантни съчетания. Изключителна техника, преплетена с изумителен финес и изтънченост на движенията. Вписана е в Световни рекорди на Гинес за най-голям брой максимални оценки, получени на състезание по художествена гимнастика /СП гр. Варна, България, 1987 г./: за осем изиграни съчетания - получава осем максимални оценки "10", спечелвайки всички пет златни медала - в многобой, лента, бухалки, въже и обръч. Тя е първата гимнастичка в света, спечелила всички 5 златни медала – в многобоя и на 4-те уреда, на световното във Варна през 1987 г. , Бианка Панова прави това, което всички искат – става абсолютна световна шампионка по безапелационен начин – с максимални оценки на всички възможни съчетания. Носителка е на следните призове:
1985 - Световно първенство във Валядолид - бронзов медал в многобоя, златен медал на лента; 1986 - Европейско първенство във Флоренция - златен медал в многобой, златен медал на въже и бухалки, сребърен на лента;
1987 - Световно първенство във Варна - златен медал на многобой, златни медали на лента, топка, обръч и бухалки;
1988 - Олимпийски игри - Сеул, Корея - четвърто място в многобоя;
1988 - Европейско първенство в Хелзинки - пето място - многобой, златен медал - лента и обръч;
1989 - Световно първенство в Сараево, Югославия - сребърен медал в многобоя, златен медал на обръч и въже, сребърен медал на топка.

Юлия Байчева

Родена е на 12 февруари, 1972 г. в Пловдив. Гимнастичка е на спортен клуб „Левски“. Носителка е на златен медал от европейското първенство в Гьотеборг (Швеция) през 1990 г. Понастоящем Юлия Байчева е треньор по художествена гимнастика в спортен клуб „Левски“. "Златната Юлия" се омъжва за лекоатлета Георги Дъков, който през 1996 г. загива при автомобилна катастрофа. През март 2018 г. тя губи 20-годишната си доведена дъщеря – Александрина Кръстева. Младото момиче беше с тежката диагноза скоротечна левкемия от април 2015 г. Нужните 250 000 евро за костна трансплантация във Великобритания бяха събрани през април миналата година, но за жалост коварната болест се оказа по-силна от крехката Александра.

Елизабет Колева

Елизабет Колева е бивша състезателка по художествена гимнастика и едно от “Златните момичета”. Родена е в София на 9 ноември 1972 г. Началото на спортната ѝ кариера е поставено в клуб "Славия". През 1987 г. тя става абсолютна европейска шампионка на първенството в Атина, а през същата година на световно първенство във Варна – сребърна медалистка заедно с Адриана Дунавска. С нея също така си поделят европейското злато от Хелзинки 1988 г. Елизабет Колева е част от златните момичета. Омъжена е за Мартин Стоев - треньор и бивш национален състезател на българския национален отбор по волейбол.

Адриана Дунавска

Адриана Дунавска е първата българска олимпийска медалистка в художествената гимнастика и едно от „Златните момичета“ на Нешка Робева. Адриана има сестра близначка - Камелия, която също е гимнастичка и участва в националния ансамбъл по художествена гимнастика. С дебюта си на олимпийските игри Адриана печели сребърен медал в борба с Марина Лобач и Александра Тимошенко. Носителка е на златен медал на топка от Европейско първенство във Флоренция през1986 г.; злато на лента и сребро в многобоя на световното във Варна през 1987 г.; на сребърен медал в многобоя на Олимпиадата в Сеул през 1988 г., както и на злато на лента и обръч от Европейското първенство в Хелзинки през същата година. През 1989 г. тя участва в Европейската купа в Хановер, Германия и печели златен медал на лента, сребро в многобоя и бронз на обръч. носителка е и на сребро на лента и топка и на бронзов медал в многобоя от Световното в Сараево през 1989 г.

Мария Петрова

Мария Петрова е родена на 13 ноември 1975 г. в Пловдив. Тя е трикратен (1993, 1994, 1995) световен шампион и трикратен (1992, 1993, 1994) европейски шампион по художествена гимнастика. Нейната пластичност и изящество на изпълненията успява да покори всички - от публика до съдии. Още на първото световно първенство, на което участва, печели второ място в отборното класиране. Носител е на световната купа и златна медалистка на лента и обръч в Малага (1993). Fмъжва за Борислав Михайлов през 1998 г., който тогава е вратар на българския национален отбор по футбол. От него Мария има дъщер - Елинор.

Симона Пейчева

Симона Пейчева е родена на 14 май 1985 г. Състезателка на "Академик" София. Двукратна световна шампионка, шеста в многобоя на 28-те летни олимпийски игри в Гърция и десета в многобоя на 29-те летни олимпийски игри в Китай през 2008 г. На 17 декември 2008 г. Пейчева официално слага край на спортната си кариера.

Четете още: Талисманът на грациите: Говори Радина Филипова