Около женският оргазъм, както и около всичко, свързано със секса, витаят митове и заблуди, повечето от които ни пречат да се наслаждаваме истински и пълноценно на сексуалния си живот. Нека да видим кои са те и да ги развенчаем...

Заблуда №1 - Мит: Сексът без оргазъм не доставя сексуално удоволствие на жените

Истината: Не е тайна, че много жени не винаги успяват да достигнат до върховното удоволствие, а не са малко и тези, които никога не са го преживявали през целия си сексуален опит. Спокойно обаче можем да говорим за удовлетворение от сексуалния акт, дори и без оргазъм. Проучвания доказват, че дори само тласъците на партньора са достатъчни, за да накарат една жена да полудее от удоволствие. Да не говорим за клиторния оргазъм, който тя може да получи, дори само и от една целувка върху гърдите. Сексолозите са категорични, че ако една жена стига до оргазъм в пет до седем случая от десет сексуални акта, това е напълно достатъчно, за да се чувства тя повече от удовлетворена.

Заблуда №2 - Жените, които никога не могат да достигнат до вагинален оргазъм, имат здравословен проблем

Истината: Много жени, които не успяват да изпитат вагинален оргазъм, са склонни да са самозаблуждават, че имат някакъв здравословен проблем. Не се знае точно кога се е случило, но е много вероятно този мит да е възникнал по времето на Фройд, който е смятал, че съществуват 2 вида оргазъм – клиторен и вагинален, и че жените трябва да изпитват само втория. Той определя клиторния оргазъм като "детински" и твърди, че всяка зряла жена трябва да стига до края само при проникване във вагината. Тогава се е разпространило схващането, че всяка жена може редовно да изпитва вагинален оргазъм. Но истината е съвсем друга – само 1/3 от дамите успяват регулярно да го достигнат. Така че жените, които получават само клиторен оргазъм, могат да са абсолютно спокойни, че това няма нищо общо с тяхното здраве.

Заблуда №3 - За да забременее, жената трябва да стигне до оргазъм

Истината: За да забременее една жена, наистина е нужен оргазъм, но този на партньора й. Жените зачеват без проблем и без да изпитат върховното удоволствие, но все пак изследванията доказват, че мускулните контракции и допълнителното овлажняване по време на оргазъм помагат за забременяването.

Заблуда №4 - Единствено жените имитират оргазъм

Истината: Никой не отрича факта, че жените симулират оргазъм, но не трябва само нежният пол да бъде обвиняван, че се преструва в леглото. Мъжете също могат да бъдат добри актьори, пък макар и това да се случва по-рядко. Причината? За разлика от жените, от тях се очаква да свършват всеки път, което често ги поставя под допълнително напрежение. Затова в случаите, когато не могат да стигнат до оргазъм, мъжете предпочитат да симулират, вместо да се опитат да се справят с проблема.

Заблуда №5 - Жените стигат до оргазъм по-лесно, ако партньорът им има голям пенис

Истината: Вярва се, че G-точката се намира на около 5 см от входа на вагината, така че не е нужно партньорът да бъде „надарен”, за да ви достави върховно удоволствие. Размерът е по-важен за мъжете, отколкото за жените.

Заблуда №6 - Вагиналният оргазъм е по-добър от клиторния

Истината: Абсолютно невярно! Чувството, което жените изпитват при оргазъм, е различно и варира. Обикновено жените не достигат до оргазъм с една и съща сила всеки път. Някои дами наблягат повече на стимулирането на клитора и по този начин изживяват по-силно удоволствие. Част от тях предпочитат този вид оргазъм, защото не се чувстват приятно при стимулация на G-точката.

Заблуда №7 - Жените не могат да еякулират

Истината: При достатъчна стимулация на G-точката някои жени „изхвърлят” значително количество безцветна течност преди или по време на оргазма. В миналото съществуването на еякулация при жените се отричаше и някои дами избягваха сексуалните контакти или достигането до оргазъм, само защото се срамуваха от евентуалната й поява. В днешно време вече много жени упорито се опитват да се присъединят към групата на тези, които могат да изпитат такова удоволствие, че да еякулират.

Четете още: Защо не стигате до оргазъм?