Автор
Woman.bg

Ето кой празнува имен ден днес: Почитаме св. апостол Филип

На днешния ден, 14 ноември, Православната църква чества деня на св. апостол Филип.

Св. апостол Филип произхожда от Витсаида (градът, от който са апостолите Петър и Андрей).

Той бил дете на рибари, но още в юношеските си години проявявал задълбочен интерес към писанията на мъдреците. Усърдно четял и изучавал библейските текстове и пророчествата за идването на Месията.

У него пламнало горещото желание един ден да се срещне очи в очи с очаквания Спасител. Така и се случило. Исус сам го намерил и му казал да тръгне след него.

След разпъването и възкресението на Христос, учениците му тръгнали в различни посоки, за да разпространяват новото учение. Св. апостол Филип поел в посока към Галилея. Проповядвал още и в Гърция, Аравия и Етиопия. До него неотклонно вървели сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Апостол Филип вършел и множество чудеса, едно от които е възкресяването на мъртвец от Йерапол.

Земният му път завършил в Йерапол, където бил разпнат на кръст с главата надолу, повесен високо и замерян с камъни.

Вартоломей бил разпнат при стената на същия храм. Но внезапно се явило страшно земетресение. Развълнуваният народ започнал да проси молитвите на св. апостоли и се спуснал да ги снема от кръстовете. Снели Вартоломей, който бил още жив. Пристъпили и към Филип, но той вече бил издъхнал. Последните негови думи били молитва за мъчителите му. Вартоломей с чест погребал тялото му.

На мястото, на което била пролята кръвта на апостол Филип, израсла лозница като знак за вечното блаженство на светеца, загинал за своя небесен Учител.

Името Филип е от гръцки произход и в превод означава „обичащ конете“. Особено популярно името става по времето на Филип Македонски – тогава днешен Пловдив се наричал Филипополис.

Съществува и гностическо апокрифно евангелие – Евангелие от Филип.

В народната традиция на българите за този празник са характерни магически обредни практики, наследени от езическата епоха. Наричат деня „Мратинците”, Мратиняк”, „Мрата”. Особено го тачат жените, за да предпазят домашните птици от смъртоносната „кокоша болест”. Тя се причинявала от демоничен, невидим зъл дух, наричан „мрат”, „мратиняк”, който в народните представи приличал на черна кокошка със страшни, големи очи. Сутринта на този ден най-старата жена в къщата трябвало да заколи черно пиле – „мратинче”.

От утре, 15 ноември, се поставя началото на коледните пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се нарича Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят за посрещането на материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не се яде месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино са разрешени без сряда и петък. Единствено на Никулден - 6 декември, се позволява риба и вино.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Филип, Фильо и Филка. Честито на имениците!