Автор
Антония Михайлова

Как да научим детето да се пази от грипа само

Февруари е, грипните ваканции вече отминаха, но за родителите все още остава на дневен ред въпросът как да предпазят детето си от вирусите, които са навсякъде около нас и причиняват кашлица, температура и запушен нос.

Грипната зараза не е шега, а когато се отнася до нашите малки наследници, компромисите със здравето са немислими. Затова и ние днес съставихме списък с най-важните неща, на които трябва да научите детето си, за да го предпазите от грип.

Педиатрите съветват да имате доверие на своето дете и да му делегирате отговорности, а най-голямата от тях трябва да е грижата за здравето му. И не мислете, че един малчуган не може да бъде отговорен. Може, стига да му обясните защо всичките препоръки, които му давате, са важни за него, като, разбира се, намерите правилната формула за вашето дете.

Съвет номер 1: Измий ръцете два пъти

В училище и в детската градина децата общуват изключително интензивно помежду си, което е предпоставка за контакт с носител на вируса - какво следва, когато това се случи? Много просто, вирусите започват да се размножават и вероятността вашият мъник да се зарази е голяма. Но как се случва това? На първо място - добре е да знаете, че, за да функционират, грипните вируси се нуждаят от жива клетка-гостоприемник. Когато са извън организма ни, те са в латентно състояние - тоест във формата на мъртъв кристал. Когато попаднат в тялото ни обаче, "оживяват" и започват да се размножават.

Тук големият въпрос е как да направим така, че вирусът да не попадне в организма на детето. Специалистите дават един много, много просто съвет - научете го да си мие ръцете възможно най-често. В училище децата пипат всякакви замърсени повърхности, които никога не се чистят. Чудите се кои са те? Има десетки примери, като пастелите и моливите за рисуване например, които не се мият, а ако болно дете ги е пипнало веднъж, те потенциално стават източник на зараза.

Ако детето ви е ученик, можете спокойно да му обясните, че преди всеки час трябва да си мие ръцете - особено в сезона на грипа. Ако е в детската градина - редно е да проведете този разговор с учителките, които прекарват деня с него, и да ги помолите да се погрижат да следят често ли си мие ръцете.

Съвет номер 2: Играта навън прави детето по-здраво


Игрите на чист въздух (по възможност не в центъра на големия град, където качеството на въздуха през зимата често е влошено) правят детето по-здраво. Съветът на педиатрите е да не спирате малкия си наследник от зимни игри, само защото се страхувате, че ще настине. Просто го облечете на пластове - сложете няколко тънки фланелки и клин, така че да не се поти, и го оставете да се радва на игрите на воля. Чистият въздух насища кръвта с кислород, което помага на всички жизнени функции в тялото да функционират по-добре и засилва имунитета.

Съвет номер 3: Превърнете превенцията в мисия

За да накарате малчугана да се заеме наистина сериозно с грижата за здравето си, трябва да превърнете превенцията в мисия и забавна игра. Правите гаргара с лайка и щипка сода, а детето се мръщи? Измислете креативно решение - направете състезание кой може да издържи да жабурка гърлото си повече - малкият ви син или вие. Ето, вече гаргарата се превръща в забавление и игра.

Не забравяйте, че за да е здраво детето, трябва да пие повече течности. Това не бива задължително да е билков чай, който не понася. Вие най-добре знаете кои са любимите напитки на малчугана. Предизвикайте го срещу награда тази седмица да пие всеки ден по една голяма чаша фреш от моркови например, а през уикенда го заведете на куклен театър. Най-лесният начин за придобиване на полезни навици е, когато му ги показвате под формата на игра.

Съвет номер 4: Когато първите симптоми са налице, реагирайте веднага

Веднага щом усетите, че детето ви е отпаднало или показва съвсем начални симптоми на грип, реагирайте незабавно. Много е важно малчуганът да не усеща вашето притеснение, защото това веднага му се отразява емоционално. Подходете спокойно и вземете бързи мерки, като се доверите на топла напитка при грип и настинка, като Флудрекс Тими например.

Флудрекс Тими е специално разработен за деца от 6 до 12 години и има приятен вкус на цитруси и мащерка, който маскира горчивината на лекарство. Сашето съдържа съставки, дозирани спрямо нуждите на детето, които се борят ефективно със симптомите на настинка и грип. Парацетамолът овладява високата температура и болката, фенилефринът подобрява проходимостта на носа, а витамин С спомага за общото укрепване на имунната система.

(в материала има продуктово позициониране)