Автор
Woman.bg

Какво се случва с тялото ви, когато станете вегани

Ако искате да бъдете модерни, то май трябва да станете вегани. Само че преди да предприемете тази странна и наивна крачка, е добре да се запознаете с всички страни и положителни, и отрицателни на веганството. Не приемайте този хранителен режим като начин да запазите доброто си здраве или да пазите фигурата си, защото рязката промяна в храненето може да има наистина много лоши последствия.

Ето защо решихме да ви споделим какво казва опитният диетолог Рейчъл Хокинс, която въпреки младата си възраст, вече е натрупала солидни познания в сферата на здравословното хранене.

„Огромната промяна в храненето – от консумирането на месо и животински продукти до пълното им отричане и заместването с растителни варианти е сложна задача, към която трябва да подходите много сериозно и преди всичко да си дадете сметка защо го правите, необходимо ли ви е наистина“, обяснява Рейчъл.



Тя е категорична, че преди да станете вегани, трябва да направите старателно проучване какво представлява веганството и как то може да повлияе на тялото ви
. Също така изборът за веганство с цел отслабване, не е никак разумен.

Ето какво ще загубите, ако се откажете от животинските продукти:

Рейчъл Хокинс споделя, че веганите страдат от липсата на 4 много важни съставки – желязо, витамин В12, калций и омега 3 мазнини.

„Ако организмът ви не си набавя тези 4 съставки, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които ще ескалират с времето.“



Друг фактор, за който трябва да сте подготвени, е трудното климатизиране. Ще ви е необходима желязна дисциплина, за да спазвате режима си правилно и дори, когато пиете кафето си, винаги трябва да имате наоколо растително мляко.

„Веганството е много по-сложно от увеличаване на растителните храни в менюто ви. То изисква дисциплина и планиране. Първоначално е добре да започнете с един ден почивка в седмицата, за да не стресирате организма твърде много. Например, всеки понеделник си позволявайте животински млечни продукти и месо, а в останалите 6 дни спазвайте режима. Направете плавен преход към веганството.

Бъдете готови и за социални предизвикателства, трябва да знаете много точно защо го правите. Освен това може да изпитате затруднения, когато се храните навън, въпреки че много заведения вече предлагат и вегански варианти. Винаги трябва да планирате какво ще изядете на следващия ден, което може да бъде изключително напрягащо.“, споделя още Хокинс.



Другият фактор е стомашното ни здраве

Рязката промяна в хранителния режим може наистина да стресне стомаха ви. Това се дължи на факта, че в плодовете и зеленчуците, които са основните продукти в този хранителен режим, са иключително богати на фибри.

„Твърде бързото повишаване на приема на фибри води до подуване, диария и дори запичане. За да спрете този процес, направете плавен преход към постоянната консумация на плодове и зеленчуци и пийте много вода“, съветва Рейчъл.

Четете още: Оказва ли влияние кафето на метаболизма?