Чували ли сте за мястото Теуантепек? То се намира в Мексико и там живеят мухес. Това са хората, които не са от мъжки или женски пол, те са от онези, третите – мъжете, които имат правото да бъдат и... жени. Понякога там можете да видите хора, които през деня са облечени в мъжки дрехи, а вечер – в рокли и бижута. Ето как го обяснява и Анхел, който е един от местните:

„Ние сме от третия пол. Има мъже, има жени, има и нещо по средата, това съм аз.“

Всеки ноември там се организира и годишен празник на мухес и на него можете да видите, че те не са от една прослойка на обществото. Някои от тях са облечени в прелестни луксозни дрехи и напомнят Фрида Кало, а други залагат на по-скромни тоалети. В никакъв случай не можете да отгатнете кой е мъж и кой жена, но според тях не трябва и да се опитвате, защото си имат определение – мухес.



Всъщност това понятие, с което се отъждествява третият пол, е познато на местните от столетия насам. Те винаги са били част, и то важна, от обществото и за него е трудно да си представи живота без тях. Някои смятат, че те са изпаднали от джоба на Висента Ферер, покровителят на Хучитан и че са родени под щастлива звезда. Други пък твърдят, че Ферер е носил три торби със себе си – в едната имало женски семена, в другата мъжки, а в третата имало смес и от двата вида. Когато той минавал покрай Хучитан третата торба се скъсала и затова днес там има толкова мухес. Те са изключително комуникативни, което е тяхното предимство пред другите с полова идентичност.

Тук има още една интересна традиция и тя се състои в това, че жените разполагат с парите, изкарани от мъжете им. Също така те търгуват със стоките, произведени от съпрузите им. Местните споделят, че през деня и дамите, и господата вършат своите дела и никой не остава да се грижи за дома. И когато в семейството се роди дете – мухе се смята за истинска благословия, защото то остава вкъщи да се грижи за домакинството. Освен това мухес не могат да имат дълги връзки и да се женят, защото трябва да останат в родния дом, за да помагат на майките си.

На празника на мухес майката е тази, която организира почерпката, сервира храна и питиета на всички. Мухес пък се обличат в цветни и богати на орнаменти костюми.



Днес тази част от обществото има и много повече роли, не само грижата за дома. Някои мухес работят и имат право да бъдат полезни в сферата на услугите или изкуството. Един от тях на име Авенданьо пък е успешен актьор и режисьор. Той обикаля света с представлението си „Реквием за един турулик“.

Народът в Теуантепек вярват, че Бог е създал хората по свой образ и подобие, но всеки човек е уникален сам по себе си и не може да има двама души, сложени под знаменател. Всъщност, с тези думи започва словото си и енорийският свещеник в местната католическа църква.

Още един любопитен факт на тази територия е, че има и мъже, които всички познават като „маяте“. Имат сексуална връзка с мухес, но самите те не са такива. И въпреки че това е очевидна проява на хомосексуализъм, тези мъже не спадат към категорията на гейовете.

Като цяло мухес не спадат към определена сексуална ориентация – нито към хетеросексуалните, нито към бисексуалните, нито към асексуалните. Да бъдеш мухе означава конкретна социална позиция и няма нищо общо с интимните предпочитания. Много от тях обаче се определят като жени, родени в мъжко тяло. Някои дори прибягват към хирургията, за да си сложат импланти, други пък се подлагат на хормонално лечение.

И въпреки че в Мексико обществото изглежда толерантно към по-различните, се наблюдава и хомофобия. На тази територия има огромен брой убийства, а подбудите са неприемственост към хомосексуалните. За жителите на Мексико Хучитан е раят на хомосексуалистите и символ на толерантността.

Четете още: Кралицата и Кейт се скараха?