Автор
Woman.bg

Сколиосексуалност - това ли е новото нормално?

Ако за първи път чувате термина "сколиосексуален", сигурно си мислите, че има нещо общо със сколиозата на гърба. Не, няма. Без да губим много време в излишни слововъведения, само ще ви припомним, че съществуват множество начини за назоваване и определяне на човешката сексуалност, независимо дали става въпрос за хетеро-, би- или хомосексуалност.

Какво всъщност означава терминът „сколиосексуалност“?

Терминът идва от древногръцки σκολις (skoliós, „извит, наклонен“) + сексуален. Експертите обясняват, че става въпрос за хора с по-силно изразена сексуалност, които са склонни да се влюбват към хора с по-нестандартни наклонности.

Затова и думата "сколиосексуалност" се отнася към лица, които изпитват сексуално влечение единствено към транссексуални. Според експертите такъв тип хора не могат да бъдат привлечени от представител на един от двата пола. За да се случи това, той трябва да е мъж със съзнанието на жена или обратното, обяснява Дебра Лено, доктор по медицина, клиничен сексолог, терапевт по отношение на връзката и професор в университета „Джеферсън и Уилмингтън“.

Всъщност думата „сколиосексуалност“ може да означава различни неща за различните хора.

Съществуват множество интерпретации на термина сред хората, които се определят като сколиосексуални. Някои сколиосексуални могат да бъдат привлечени от транссексуални хора, а други – от определящите себе си като джендъри, пояснява Лено.

Терминът също така по никакъв начин не определя до точност сексуалните предпочитания и влечения на човек. „Това означава, че ако в един момент си се чувствал хетеросексуален, в друг може да се окажеш привлечен от лице от същия пол, но с транссексуални възприятия за себе си“, казва Лено.

Да бъдеш сколиосексуален означава и способността към изграждане на по-дълбоки емоционални отношения. Това е нещо като привличане не толкова на повърхностно ниво, колкото на вътрешно. С други думи - можеш да се окажеш привлечен от някого заради неговия вътрешен свят, мисли и чувства, а не заради неговата външност или сексуалност.

Става въпрос за хора, които умеят да разбират различното и са склонни да надскочат общоприетото разбиране за любов и сексуални взаимоотношения, казва Лено.