Автор
Woman.bg

Звездна пица с Castello Brie, картофи, червен лук, прошуто и розмарин

Деликатните вкусове на пресните билки и зрялото прошуто работят в тандем с обвиващата мекота на Castello Brie. Кремообразното сирене завършва вкуса и придава изисканост и елегантност на класическата пица. Лесна, забавна и привличаща вниманието на малки и големи, нашата „Звездна Пица“ е подходяща за ежедневно семейно хранене, за приятелски вечери или защо не за лежерни пикници на открито.

За тестото:

300 мл. леко топла вода
25 гр. мая
1 щипки сол
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. зехтин
100 гр. пълнозърнесто брашно
300 гр. бяло брашно

За доматения сос:

1 консерва белени домати (400 гр.)
1 с. л. доматено пюре
1 малка глава лук, нарязан на полумесеци
1 скилидка чесън
1 с.л. сух риган
щипка сол, щипка захар и черен пипер

За плънката:

200 гр. Castello Brie
400 гр. картофи, нарязани на кубчета
1 с. л. зехтин
сол, черен пипер
2 малки глави червен лук, нарязан на кръгчета
16 слайса прошуто
2 с.л. пресен розмарин
1 яйце, разбито с 1 с.л. вода
нарязан пресен магданоз

Приготвяне:

1. Тестото за пицата се приготвя, като първо маята се разтваря във водата, след което се добавя солта, захарта и зехтина. Двата вида брашно се смесват и започват да се добавят постепенно към разтворената във водата мая. Тестото се меси, докато стане меко и еластично. Покрива се с кърпа и се оставя на топло място за около час или докато удвои обема си. Размесва се отново, за да излезе въздуха от него и се оформя.

2. Всички съставки за доматения сос се слагат в блендер и се пасират, докато сместа стане хомогенна.

3. Картовите се слагат в тава за печене, подправят се със сол, черен пипер и розмарин. Поръсват се със зехтина и се объркват добре, така че всички подправки да полепнат по тях. Пекат се на 200°С за около 20 мин., докато омекнат.

4. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и след това внимателно се премества върху хартия за печене. Правят се 8 разреза, на равни разстояния, от външния край – към центъра на кръга, без да се стига до него. Всеки разрез трябва да е с дължина около 6 см. След това се правят 8 малки разреза (около 2 см.) от центъра на пицата към краищата.

5. Така подготвената основа се намазва с доматеното пюре, отгоре се поръсват изпечените картофи и сиренето Castello Brie, нарязано на малки кубчета, червения лук и прошутото.

6. Звездната пица се оформя, като се започне от външните срязаните части, които се прегъват една към друга така, че да се оформят триъгълници частично покриващи плънката. Оформените в средата на тестото лъчи се завиват навън, по посока на края на кръга, като и те частично покриват плънката.

7. Тавата за печене се нагрява във фурната на 250° С. Изважда се внимателно и с помощта на хартията за печене пицата се приплъзва върху нагорещената тава. Тестото се намазва с разбитото яйце с вода и пицата се поставя на средното ниво на фурната. Пече се на 225° С за около 20 мин. или докато стане хрупкава и златиста.

8. Изважда се, поръсва се с пресен магданоз и се сервира.

(в материала има продуктово позициониране)