Автор
Woman.bg

Марая Кери на 55 - трудният живот на една неувяхваща красавица

На днешната дата преди 55 години се ражда певицата Марая Кери, с чиито песни израснаха милиони деца по целия свят. Въпреки че днес тя е известна и богата, житейският ѝ път не е лек.

Тя е най-малкото от трите деца на Патриша Хики, бивша оперна певица и вокален педагог, и авиационния инженер Алфред Рой Кери. Майката на певицата е с ирландски корени, а във вените на баща ѝ тече африканска и венецуелска кръв. Именно расовото разнообразие превръща семейство Кери в обект на омраза и нападки, дори физически, от страна на расистки групи.

Поради това фамилията често се мести. Този факт създава напрежение в отношенията между Патриша и Алфред, като двамата се развеждат, когато Марая е само на три години. След края на брака им певицата вижда баща си рядко, а грижата за издържането на семейството пада върху плещите на майката.

За да осигури прехраната на децата си, Патриша започва да работи на няколко места.

Марая посещава и завършва гимназия в Грийнлоун, Ню Йорк, въпреки че често отсъства заради опитите си да пробие в музикалната индустрия. След като се премества в Ню Йорк и завършва училище за козметици, става беквокал на Бренда К. Стар.

Съдбоносна се оказва срещата на Марая с директора на Columbia Records Томи Мотола. Двамата се срещат случайно на парти, но амбициозната Кери успява да даде на музикалния магнат свое демо. На път за вкъщи Мотола го изслушва и силно впечатлен от таланта на красавицата, се връща, за да я намери. Марая обаче вече си е тръгнала от купона.

Все пак певицата изважда късмет и Мотола успява да я открие по-късно, предлагайки ѝ договор за записи с нея. Без да се замисли, Марая приема и така започва бляскавата ѝ кариера.

Историята несъмнено наподобява тази на "Пепеляшка", поради което дълго време е тиражирана от различни медии в САЩ - факт, който също е от ползва на Кери и успява да ѝ спечели интереса и вниманието на масовата публика.

Дебютният албум на Марая Кери носи нейното име и излиза през 1990 година, когато тя е само на 20 години. Албумът е истински хит и не само стига до номер едно в класацията на списание Billboard, но и остава на челна позиция 11 седмици.

Само година след дебюта си в музикалния свят, през 1991 година, Марая печели първите си две статуетки "Грами" – за най-добър нов изпълнител и за най-добра поп изпълнителка за сингъла си "Vision of Love".

През 1993-a 23-годишната Марая Кери и 43-годишният президент на Columbia Records Томи Мотола минават под венчилото. Това допълнително утвърждава позициите на Кери като на най-успешната певица на компанията и освен това спомага за още по-стремглавото развитие на кариерата ѝ. Следват хит след хит и още четири хитови албума, като според списание Billboard Кери е най-успешният изпълнител на десетилетието в САЩ.

През 1997 година обаче се слага край на приказката - Марая и Томи се разделят. Обществеността е в шок от новината за краха на отношенията им, тъй като те изглеждат като перфектната двойка. Или поне така си мислят всички, докато Кери не излиза с твърдения, че е емоционално и психически малтретирана от властния Мотола.

Двамата се развеждат официално 1998 година, а разпадът на брака оказва влияние върху кариерата на Марая.

Постепенно популярността на певицата спада, като през 2002 година тя напуска компанията на бившия си мъж и подписва договор с Virgin Records за пет албума на стойност 80 милиона долара.

През 2005 година излиза новият албум на Марая, който ѝ помага нейната звезда отново да изгрее на върховете.

Новият ѝ студиен албум е най-продаваният в САЩ за годината и печели наградата "Грами" за най-добър съвременен R&B албум и още две награди "Грами".

През 2008 година на снимките на свой клип се запознава с рапъра и тв водещ Ник Кенън. Любовта между тях пламва изневиделица и в резултат от нея на бял свят се появяват близнаците им Монро и Марокан. Шест години след като Марая и Ник минават под венчилото обаче става ясно, че те се разделят.

През 2000 г. на церемонията по връчването на Световните музикални награди Марая Кери е обявена за певицата с най-много музикални продажби за хилядолетието. Тя е носител на 5 награди "Грами", освен това е единственият изпълнител с 19 статуетки от Световните музикални награди, 11 Американски музикални награди, както и 14 Billboard Music Awards.

През 2012 г. певицата бе класирана на второ място в списъка на "100-те най-велики жени в музиката" на телевизионния канал VH1.


Честит рожден ден, Марая Кери!