Автор
Цвета Герчева

5 тайни за по-добра концентрация, които научихме от гениите

Да бъдеш успешен в днешно време изобщо не е лесна работа, особено ако си претрупан с хиляди задачи и вечно имаш усещането, че нещо не е направено, сроковете не са спазени, а работата ти за деня не е свършена и наполовина.

Как можем да се справим с чувството за безпомощност и липсата на мотивация? Какъв е начинът да бъдем още по-успешни?

Решихме да проверим как го правят умните и успели хора. Оказа се, че гениите са постигнали много в своята област, защото повечето от тях са усвоили едно важно правило, а именно - научили са се да се фокусират върху едно определено нещо и са разбрали, че тайната е в добрата концентрация. И все пак - как точно го постигат?

Има няколко изпитани рецепти за това как да помогнем на ума си да се фокусира по-добре и да накараме мозъка си да работи на максимални обороти, когато имаме да свършим нещо важно.

И ако се питате защо успешните хора са успешни, ето някои тайни трикове, които можете да приложите и вие, за да повишите своята концентрация:

С ухание на пролет

Едно изключително полезно упражнение, което психолозите препоръчват за по-добра концентрация и уравновесяване на вътрешните емоции е "арома предизвикателството". Това е много древна техника за трениране на сетивата. Как да я приложите в ежедневието си?

Когато се разхождате покрай градинка или парк, постарайте се да усетите уханието на цветята. В момента цъфтят дървета, всички пролетни цветя са напъпили и миризмата на новия сезон е просто магична. И така, в какво се състои упражнението - когато усетите коктейла от аромати на пролетни цвеове, опитайте се да го запомните добре. След това изберете само една миризма и се постарайте когато минете отново покрай цъфналите дръвчета например, да усещате само и единствено нея. Това различаване на миризмите изисква особено внимание от вас. Когато обонянието ви се усилва, ще можете да изключите всяка мисъл от мозъка си, с изключение на тази за съответния аромат.

Това упражнение ще ви помага да концентрирате сетивата си в точно определена област и тема - умение, което можете да използвате следващия път, когато ви се наложи да вършите 10 неща едновременно.

Движение и пак движение

Движението и спортът са от изключителна важност както за емоционалното ни здраве, така и за физическото. Ето защо шахматистите например, тичат всеки ден. Защото бягането е едни от начините да раздвижим добре кръвта в артериите си. А когато кръвта се движи добре в организма ни, ние сме по-работоспособни и мислим по-бързо и по-добре. Именно затова успешните хора често са в доста добра физическа форма - те не оставят тялото си в позиция на застой за дълго - движат се и така помагат на мозъка да мисли по-пъргаво.

Какъв е изводът - ако искате да можете да се концентрирате добре - не пропускайте движението.

Разкажи ми го в едно изречение

Стар трик за концентрация, който много от успешните хора са усвоили, е така нареченият сбит преразказ, който всички сме правили в училище. В какво се състои той? Вземете един кратък текст. Прочетете го и после се опитайте да го преразкажете само с едно не дълго изречение. Това упражнение е много важно, за да се научим да вадим сентенцията на нашите проблеми и да намираме по-лесно решението. Когато се научите да вадите главното от второстепенното, тогава ще можете да се фокусирате върху правилните детайли. А щом се научиш да се концентрираш върху най-важното, тогава вече имаш готовата формула за успех.

Протеини и витамини за закуска

Кажи ми какво закусваш, за да ти кажа какъв си, казват диетолозите. Ако пък има нещо, което можем да научим от гениите, то това е, че умните хора обикновено закусват протеини рано сутрин. Това означава, че хапват храна, която подхранва тялото им и подпомага мисловната им дейност. Вярно е, че без въглехидрати не може. Но храните, които ни помагат да сме в кондиция, са протеините и богатите на витамини и минерали ястия. Затова - хапнете няколко яйца за закуска и не пропускайте салатата с ядки за обяд.

Билките, които ни помагат да си възвърнем баланса

Когато говорим за по-добра концентрация и спокойствие, може да заложим и на някои природни дарове. Има билки, които в правилната комбинация наистина могат да въздействат на емоциите ни. Такива са коренът от валериана и жълтият кантарион. Именно те, в специална комбинация, влизат в състава на Рестарта - добавка, създадена, за да ти помогне да възвърнеш баланса в себе си.

Рестарта балансира емоционалното състояние, като подобрява настроението, премахва чувството на тревожност и нервно напрежение. Натуралната комбинация от валериана и жълт кантарион подобрява концентрацията и вниманието.

(в материала има продуктово позициониране)