Автор
Радина Василева

Код здраве: Как да предпазим очите от слънцето

80% от информацията, която възприемаме чрез сетивата си всеки ден, получаваме чрез зрението. Окото е един от най-крехките органи в човешкото тяло. Всеки път, когато навън е слънчево, поставяме на изпитание тази крехка структура. Особено сега, през лятото.

Казват, че очите са прозорец към душата. Днес в „Код здраве“ разговаряме с един неин пазител – д-р Васил Хайкин. Той е едва 33-годишен, а вече има три награди "Лекарите, на които вярваме", присъдени му от пациентите, които лекува. Живял е в Израел от 14 до 22–годишна възраст, където три години е бил и военен парамедик, но се е върнал в България, за да следва медицина. Започва работа непосредствено след университета през 2015 г. и днес също ще го намерите там – в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“.

„Доста от колегите ми заминават да работят в чужбина, за което не ги виня. Но в последните години и много от тях избират да останат тук в България и да не се оплакват, а да допринасят за доброто на българския пациент, за здравеопазването в България. Оптимист съм“, признава д-р Хайкин. В Клиниката по очни болести на Александровска болница работят около 30 лекари, като близо ¾ от тях са млади доктори.

На въпрос как да предпазим очите си от вредните слънчеви влияния, д-р Хайкин съветва:

"Погрешно смятаме, че слънцето е нещо вредно. То е полезно, стига да знаем как да се предпазваме. Що се касае до децата – над възраст от 2 годинки и половина трябва да им слагаме слънчеви очила. По-малките от тях трябва да свикват с шапка с козирка. Често при малчуганите единствената проява на слънчева алергия е само в очите. Те започват да мигат често, да търкат очите си – нещо, което в половината от случаите се бърка за конюктивит и от страна на родителите, и от страна на личните лекари“.

За съжаление слънчевата алергия няма пълно излекуване, като се изразява най-силно докато детето не влезе в пубертета. Дотогава всяко лято и пролет трябва да се капят капки всеки ден, по два пъти.

За да предотвратите подобни усложнения, е необходимо да слагате слънчеви очила, тъй като алергията може да се „отключи“ само за няколко часа. И не само през лятото, но и през зимата.


От 2012 г. д-р Хайкин преглежда безплатно деца в нужда в цялата страна, като част от инициативата „Направи добро“. Това, което установява при срещите си с тях, е че 5% от подрастващите на възраст 4–8 годинки вече имат мързеливо око. Заболяването няма симптоми, затова и често родителите не водят на профилактични прегледи децата си. А именно това е възрастта, в която заболяването все още може да бъде излекувано напълно.

Повечето деца, прегледани в рамките на кампанията, никога не са посещавали офталмолог досега. Около 90 на сто от малчуганите в провинцията не са били на такъв преглед, за София процентът е около 50. „Трябва да се промени политиката на здравеопазване в България“, категоричен е д-р Хайкин.