Автор
Ипократис Пападимитракос

Ипократис Пападимитракос: Храненето и детокса вървят ръка за ръка

"Детокс“ и „детоксикация“ станаха много популярни думи в последните години и търсенето именно на „детокс“ диети нарасна значително. Да, модерно е да сме на „детокс“. Но какво точно се крие зад тази дума и можем ли наистина да детоксикираме тялото си с диета?

Какво е детокс

Сама по себе си думата „детокс“ означава премахване на токсини. И причината да става все по-популярна е, че ние сме изложени на все повече замърсители с токсини - от въздуха, от храната, от битовата промишленост и др. Това предполага, че имаме нужда от пречистване. Безспорен факт.
За радост организмът ни върши чудесна работа, когато става въпрос за пречистване на токсините.
Във всеки от нас има изрядна „система за елиминиране на токсините“, в която са включени черният дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата и белите дробове. През повечето време тази „система“ се справя отлично с изхвърлянето на токсините от тялото, без да се нуждае от допълнителна помощ. Разбира се, ние можем да я подпомогнем и подсилим, основно като се храним правилно, като се движим и като пием достатъчно вода.

Необходимо ли е да се подлагаме да „детокс диета“, след като организмът ни сам се справя с токсините? Нека първо разберем какво представлява типичната „детоксикираща диета“

Какво е „детокс диета“

„Детокс диетите“ най-общо са краткосрочни хранителни режими, целящи да отстранят токсините от тялото, да подобрят здравето и да подпомогнат отслабването. Най-често срещаната детокс диета се състои от период на гладуване, последван от прием на плодове, зеленчуци, сокове и вода. В повечето случаи детоксикиращите диети включват чайове, диуретици, витамини, минерали и различни храни, за които се счита, че имат детоксикиращи качества.

Какво да правим

Това, което можем да направим, е да подпомогнем работата на организма (черния дроб, бъбреците, храносмилателната система) в борбата с токсините, но „детоксикираща диета“ със сокове и вода не допринася за това. По-благоприятно и по-ефективно е спазването на балансиран хранителен режим.

В заключение за детокс диетите

Токсините присъстват в нашия живот и ние ежедневно сме изложени на вредното им влияние. През повечето време нашата „система за елиминиране на токсините“ работи отлично и ги премахва от организма ни без допълнителна помощ.
Обещаваните от „детокс диетите“ ефекти не са научно доказани, но ако все пак решите да спазвате такава и се чувствате добре – това е чудесно! Важно е да знаете, че това няма нищо общо с елиминирането на токсините, а просто с факта, че приемате по-малки количества вредна храна и повече течности.
Най-добрият начин за справяне с токсините е комбинацията от балансиран хранителен режим, движение и приемане на достатъчно течности.

Повече за Ипократис и методологията му можете да научите в неговата фейсбук страница https://www.facebook.com/ipokratis.kabinet

*Съветът на Woman.bg:
За да сме здрави и в добра кондиция, има няколко много важни правила, които трябва да спазваме. На първо място - погрижете се за правилната си диета. Не забравяйте, че храната е наш приятел и се отнасяйте към всяка порция с внимание и любов. А за да бъде здрав организмът ни, на първо място трябва да се отървем от отровите и свободните радикали, които сме натрупали. Затова и начинът ни на хранене е толкова важен. Заложете на храни, които подпомагат детоксикацията, както и на натурални продукти с естествени съставки, които подпомагат работата на бъбреците и черния дроб.

(в материала има продуктово позициониране)