Това е една история за риба и масло...Една история за романтичната връзка между рибата и маслото, подобна на тази, която възпя Иги Поп във филма "Аризонска мечта". В нея има щипка удоволствие, шепа наслада, доза мечти и малко експеримент за разкош. В този "бульон" плува Нейно величество рибата - така, както я описва самият Иги Поп на фона на прекрасната музика на Горан Брегович - безмълвна, безизразна, защото "знае всичко".

Рибата е божествена храна не само заради това, че Христос успял да нахрани с 2 риби и 5 хляба многохилядната гладна тълпа на брега на Генисаретското езеро. Тя е истински дар от Бога заради изключителните си хранителни качества и няма религия, която да забранява консумацията ѝ. В момента хората по света ядат над 250 вида под различна форма. За исландците, японците, шведите, гърците или сингапурците тя е настолно блюдо, вплетено дълбоко в кулинарните традиции на дедите им, за българите тя е чакан гост на трапезата - диетолозите препоръчват това да се случва 1-2 пъти седмично.

В кухнята рибата е своенравна госпожица, подвластна на своите настроения и капризи. С други думи - с нея трябва да се съобразяват. Тя обича нежните пръсти, които гальовно докосват гърба ѝ, наслаждават се на свежестта ѝ, внимателно отлепят люспите й, така както се съблича любимо момиче. Когато пристъпим към приготвянето ѝ, разбираме, че обича крайностите - или за кратко "си играе с огъня", или мързеливо се изляга на "лунна светлина".

Попитали един грък коя е най-хубавата риба, а той отговорил - "прясната". Бих добавила - и тази, която допреди малко е плувала в голямото море, река...Тя носи спомена за тази волност, която изпълва всяка нейна фибра. Същото важи и за маслото – то задължително трябва да е прясно и да ухае на...простор и свобода. Отваряш пакетчето, а от него се понасят милиарди ароматни молекули, които ни пренасят в идилични семейни ферми, тучни зелени пасбища, свободни крави под съненото слънце на Севера. И когато маслото и рибата се срещнат, това не е двубой, а любов – нежна и деликатна, в която всеки изтъква предимствата на другия в името на общата хармония.


А рибата и маслото са наистина в романтична връзка. За разлика от олиото, което изисква висока температура и "прегаря" вкуса на различните видове риби, а зехтинът своенравно доминира с маслинения си произход, маслото не се натрапва, а любезно допълва ароматите. Стига да е качествено. Както обичал да казва прочутият готвач Жак Пепен: „Хубавото задушено не става с евтино вино, а с това, което бихте сипали в чашата си“. Същото важи и за маслото. Затова, когато готвя риба, винаги си купувам датското масло Lurpak. В кръга на шегата мога да споделя единствения му проблем – толкова е изкушаващо, че ножът понякога сам набраздява фината му повърхност, устремява се към филийката с ръжен хляб и променя траекторията на чашата с изстудено бяло вино, предназначена за....Но така не бива. Днес рибата ще е с масло, а не филийката. За нея остават сънените утрини. Ето и моите любими комбинации на риба с масло. И понеже то трябва да е прясно и ароматно, нека е Lurpak.

Вкусна и лесна пъстърва

Продукти: 1 пъстърва, около 300-400 гр., 60 гр. масло Lurpak, 1 лимон, 20 гр. орехи, едро счукани, сол, черен пипер, клонка розмарин.

Начин на приготвяне:
Почистваме пъстървата, измиваме я и подсушаваме с кухненска хартия. Овкусяваме със сол и пипер. Поставяме в коремчето ѝ резен лимон, клонката розмарин, орехите и бучка масло Lurpak. С останалите резени лимон покриваме рибата отгоре. Изрязваме квадратно парче алуминиево фолио и обилно намасляваме с масло. Поставяме рибата върху него и оформяме пакет. Печем във фурната на 200 градуса за 20-25 минути. Сервираме със свежа салата.

Ципура на фурна с билково масло

Продукти: 2 ципури, килограм пресни картофи, 100 гр. масло Lurpak, 2 скилидки чесън, 2-3 стръка прясна мащерка, 2 стръка розмарин, сух риган, половин лимон, 3-4 лъжици зехтин, сол и пипер на вкус.

Начин на приготвяне:
Разтопяваме в тава половината от маслото Lurpak и зехтина. Прибавяме розмарина и чакаме да се отвори аромата му - леко загряваме във фурната. Измиваме добре картофите и разрязваме на половинки по-големите. Поставяме ги в тавата заедно с намачканите скилидки чесън. Печем под фолио 30 минути на 200 градуса. Пристъпваме към подготовката на рибите. Измиваме ги добре и ги подсушаваме с домакинска хартия. Посоляваме вътрешността и изстискваме сока на лимона. Поставяме мащерката, ригана и част от маслото.
След като извадим картофите от фурната, трябва да са почти готови, поставяме рибите върху тях. Поливаме с разтопено масло Lurpak и връщаме отново в печката за около 20 минути. Рибата трябва да остане сочна.

Универсален рибен сос

За този лесен и вкусен сос са ви необходими само 5 съставки: половин пакет разтопено масло Lurpak, лимонов сок, мед, чесън и магданоз. Умишлено не уточняваме количествата, защото всеки може да го приготви според вкуса си – по-кисел, по сладък, с повече чесън...В зависимост от съотношението на съставките може да го предложите и към различни видове риби. Речните риби обожават чесъна, сьомгата обича сладникавия вкус на меда, а бялата риба – киселата нотка на лимона.

(в материала има продуктово позициониране)