Автор
Пепа Попова - Пепита

Днес принцеса Даяна щеше да навърши 61 години. Никога няма да я забравим...

На 1 юли една от най-известните жени в света - принцеса Даяна - щеше да навърши 61 години. Тази интелигентна, красива и изумителна дама, която се занимаваше с благотворителна дейност и беше отличен дипломат, е безспорно един от най-популярните членове на кралското семейство.

Значителен принос за мащаба на тази популярност има в годините и стилът на принцесата - женствен, ярък, смел, оспорващ академизма на традиционните кралски одежди. И преди 15 години, и сега, роклите на Даяна са култ, те са експонати в музеите и истински културни изявления. Пример за това са: роклята “русалка” от тъмносиньо кадифе на Виктор Еделщайн, в която Даяна танцува с Джон Траволта през 1985 г. в Белия дом; малката черна рокля на Christian Shtambolion, в която тя се появи точно в онези дни, когато стана известна забежката на принц Чарлз с Камила Паркър Боулс; стилната бяла рокля “Елвис” на дизайнерката Катрин Уокър, бродирана с 20 000 перли.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Проследяването на еволюцията на стила на Даяна е завладяваща дейност, защото той се променя по начин, по който се променя самата Даяна, нейният характер и семейно положение. Преди брака с принц Чарлз момичето, което работи като учител в една от лондонските детски градини, едва ли е имало специален и характерен стил. Обличала се е по същия начин, както повечето млади аристократи на Британия – поли-молив от туид и жилетки. Дори нейната грандиозна сватбена рокля, създадена от дизайнера Елизабет Емануел от чиста коприна, украсена с дантела, тюл, златна нишка и перли, с 7-метров шлейф, не бе високо оценена от модните критици и предизвиква различни мнения сред професионалистите.

View post on Instagram
 

Често наричана "Срамежливата Ди" преди брака си с принц Чарлз, през 1981 г. Даяна излиза от черупката си и осъзнава как дрехите ѝ могат да се използват като мощен инструмент за комуникация.
Принцесата се научава да казва чрез гардероба си това, което не може да си позволи в действителност.
Даяна овладява изкуството да носи подходящата дреха за съответния случай. За чуждестранни посещения избира тоалети, вдъхновени от националните цветове.
Тя носи ярки одежди, когато посещава хосписи, за да изглежда топло и достъпно. Даяна никога не е носела шапка в болница, защото това я е затруднявало да прегръща децата там. В допълнение често е нарушавала кралския протокол, като е махала ръкавиците си, за да се ръкува с хората - най-силен е моментът, когато се ръкува с пациент със СПИН през 1991 г. – действие, което я поставя на челните страници на вестниците по целия свят и разрушава огромни количества стигма по това време, включително неоснователния страх, че болестта се предава чрез допир.

Най-фотографираната жена за времето си, Даяна разбира правилата на кралския гардероб, но не се страхува да ги нагоди към себе си и ги модифицира.

Чудната трансформация на Даяна започва през 1980 г., а сред стотиците снимки и визии на принцесата можем да идентифицираме пет ключови характеристики за стила на незабравимата модна икона на XX век:

1. Умела работа с пропорциите

Своята нестандартна фигура – височина от 178 см, тесни бедра и широки рамене, Даяна успява да отиграе с помощта на няколко детайла. Тя се отказва от високите токчета, връщайки на гребена на вълната балетните пантофки и kitten heels. Колекцията ѝ от скъпи Manolo Blahnik и Jimmy Choo е наброявала стотици. Що се отнася до дрехите, тя избира рокли и костюми с прав силует. Перфектно скроените дрехи не привличат вниманието върху момчешките бедра. Акцентът винаги е в областта на деколтето: това бе любимият похват на Даяна. Повечето от тези рокли са дело на Катрин Уокър. Между другото, днес, отдавайки почит на традицията, съпругата на принц Уилям - Катрин Мидълтън се появява често в роклите на марката Kethrine Walker.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


2. Аксесоари

Благодарение на Даяна, перлените огърлици престават да бъдат любими и задължителни за аристократите на средна възраст. Любим аксесоар на принцесата са и чантите, особено една от тях - на повечето фотографии Лейди Даяна е с елегантна, ватирана квадратна чанта от лачена кожа. Това е Lady Dior от 1995 г. Джанфранко Фере, който по онова време оглавява къщата Dior, създава модела специално за Даяна. Днес Lady Dior е чанта-легендa. Даяна често се появяваше и с удобната чанта Tod's, която също се превърна в култова. През 1997 г., след смъртта на Даяна, компанията Tod' нарича чантата D-bag - в чест на принцесата.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

3. Total Color

Този прийом изисква много кураж, а за да се осмелите да се облечете от глава до пети в един цвят, са нужни доза хулиганство и безусловен вкус. Даяна е имала и двете, така че често се е обличала изцяло в розово, лазурно или синьо. Любопитното е, че Даяна не се е страхувала дори от най-опасните решения като total red.

View post on Instagram
 

4. Индивидуалност

Анна Харви, стилистка и добра приятелка на Даяна, многократно признава, че е било невъзможно да се наложи над нея: „Даяна винаги знаеше какво иска - и нямаше нищо общо с модните колебания или сезонните тенденции.“

Известна е историята за това, как Анна Харви е настоявала и убедила Даяна да си купи елегантно сиво палто, а след няколко месеца Даяна ѝ го е подарила - оказало се, че принцесата никога не го е слагала.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

5. Британската мода

Още в началото на светската си "кариера" Даяна решава, че ще носи дрехи само на местни дизайнери – по това време британската мода се нуждае от подкрепа. Помощта на принцесата се оказа съдбовна - именно с Лейди Ди Анна Харви свързва мощният разцвет на британската мода.
В продължение на много години Даяна носи само "британско" - облекло, дело на Катрин Уокър, Брус Олдфийлд, Виктор Еделщайн. Като съпруга на принц Чарлз, тя никога не е присъствала на световни модни ревюта - посещавала е само тези в Лондон. Но след развода мис Спенсър открива италианската и френската мода, а Джани Версаче е първият световен дизайнер, чиито рокли започва да носи. По-късно, Chanel, Valentino, Jacques Azagury и Christian Lacroix се появяват в списъка на дизайнерите, чиито дрехи Лейди Ди облича.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

В продължение на много години принцесата на Уелс бе единствената модна икона, наблюдавана под лупа от целия свят.
Стилът на Даяна бе широко копиран и все още вдъхновява дизайнерите до днес. Той дори присъства в епохата на социалните медии - Instagram профилът "Princess Diana Forever", има над 300 000 последователи, като в него ежедневно се публикува нейна снимка в различни тоалети, която запознава младото поколение със стила на любимата принцеса.

View post on Instagram
 

По материали на Vogue