Ако се чудите какво ли да сготвите за вечеря, имаме за вас вариант, който ви е подсказан от звездите.
Сигурно няма домакиня, която поне веднъж седмично да не се замисля с какво да зарадва себе си и близките на вечеря. Иска ти се ястието да е хем вкусно, хем необичайно, хем лесно за приготвяне, хем да не ти навреди на фигурата… Предлагаме ви няколко варианта – може пък да си харесате нещо.
Овен (21 март – 20 април)
Овните са страстни, нетърпеливи, обожават експериментите и винаги са с две ръце „за“ да пробват нещо ново.
Рецепта за знака: Пикантно пиле с прасковена глазура
Приготвяне: Смесете половин чаша пюре от праскова (от консервирани праскови), нарязана на ситно люта чушка, 1 супена лъжица соев сос, 1.5 чаени лъжици чеснов сос (или 2 намачкани скилидки чесън), по 1 чаена лъжица горчица и зехтин, малко сол. Разделете получената смес надве. В половината от сместа оваляйте пилето и го запечете на грил или на обикновен тиган, увито в хартия за печене. С втората половина от сместа залейте вече готовото пиле преди сервиране.
Телец (21 април – 21 май)
Телците са истински гурмани и обожават вкусната и красива храна. Ако имат време и настроение, те могат да сготвят ястие, което да впечатли всички – дори и хората, които отдавна са свикнали с Телците и с кулинарните им експерименти.
Рецепта за знака: Глазирано свинско с розмарин
Приготвяне: Смесете 1/4 чаша бульон, 3 супени лъжици мед, по 1 супена лъжица розмарин и дижонска горчица, добавете 1 чаена лъжица оцет балсамико и по 1 щипка сол и черен пипер. Нарежете свинско контрафиле (най-диетичната част от прасето) на резени и начукайте всеки до дебелина 1 см.. Запържете месото от двете страни до златисто. В същото олио задушете 4 нарязани скилидки чесън, побавете сместа с бульона и кипнете, като бъркате постоянно. После добавете месото и задушете за още няколко минути.
Близнаци (22 май – 21 юни)
Тези двойнствени натури са способни да комбинират привидно несъвместими неща, взимайки най-доброто от продуктите. При това готвенето не им отнема много време – времето е нужно за приятно прекарване със семейството и приятелите.
Рецепта за знака: Пиле в сметанов сос с гофрети
Приготвяне: За тази рецепта ще ви трябва гофретник. Ако разполагате с такъв, знаете много добре и без нас как да си направите гофрети. Ако ли не, можете да направите палачинки или панкейкове. Минаваме към пилето. Ще ви трябват няколко парчета пържено пилешко (а п-добре печено на грил). Месото трябва да се нареже на не твърде ситно или просто да се накъса с ръце. За соса – в тенджера загрейте 3 супени лъжици олио, добавете 3 супени лъжици брашно, по 1 щипка сол и пипер, разбъркайте добре. Постепенно влейте 1/2 чаша бульон и 1 чаша мляко. Кипнете сместа, бъркайте, варете 1-2 минути до сгъстяване на соса. Добавете пилешкото и варете още няколко минути. Сервирайте ястието с гофрети – или каквото сте направили.
Рак (22 юни – 22 юли)
Раците са доста консервативни и предпочитат най-простата храна – каквато са яли като деца. Затова те нямат нужда от екзотични лакомства, а от традиционно ястие.
Рецепта за знака: Спагети с топчета в доматен сос
Приготвяне: Сварете спагетите. Оваляйте топчета кайма в галета и ги изпечете на фурна за 20 минути. За соса – изсипете в тенджера 400 гр. консервирани домати на кубчета, добавете 1 чаена лъжица сух босилек и няколко нарязани скилидки чесън. Кипнете сместа и я оставете да ври няколко минути. После пуснете топчетата в соса и ги оставете да къкрят на слаб огън още около 15 минути, за да се напоят топчетата със соса. Сервирайте топчетата със спагетите.
Лъв (23 юли – 21 август)
Тези страстни емоционални натури трябва да царстват и да са в центъра на вниманието навсякъде, дори и в кухнята. Един истински Лъв сто на сто си има не една „тайна“ рецепта. Предлагаме ви още една перла за короната ви – рецептата е базова и можете да я усъвършенствате, както решите.
Рецепта за знака: Пилешко тика масала
Приготвяне: Преди всичко ще ви трябва индийска смес от подправки, наречена „гарам масала“. Тя съдържа черен и зелен кардамом, кимион, куркума, кориандър, карамфил, канела и индийски дафинов лист. А сега по същество – нарежете пилешкото филе на парчета и го натрийте със сок от лайм или лимон. После го мариновайте в смес от чаша кисело мляко, 2 супени лъжици лимонов сок, по 1 супена лъжица лют пипер, куркума, джинджифил и чесън на прах, 2 супени лъжици гарам масала. Месото трябва да престои в тази смес час и половина-два. После го опечете на грил или на фурна, най-добре на шишчета. За соса – разтопете малко краве масло и запържете нарязан на ситни кубчета лук, добавете 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил, 2 супени лъжици нарязан чесън и пак толкова гарам масала, 1 люта чушка и 500 гр. домати (настъргани или консервирани). Задушавайте 15-20 минути, после добавете 1 чаша сметана и пилешкото и оставете да къкри още 15 минути. Подправете готовото ястие с кълцан магданоз или зелен кориандър. Сервирайте с ориз за гарнитура.
Дева (22 август – 23 септември)
Девите си падат педанти. Те обръщат внимание на детайлите и са способни да сготвят дори и най-сложното ястие без проблем. Затова им предлагаме една рецепта за специални случаи.
Рецепта за знака: Телешко руло със сирене и спанак
Приготвяне: Разрежете по дължина парче телешко, за да получите пласт с дебелина около сантиметър. Покрийте го с прозрачно фолио и го начукайте леко. Махнете фолиото, поръсете със сол, черен пипер и настъргано сирене, подредете пласт ситно нарязани сушени домати, после пласт лук, пласт спанак и пак сирене. Завийте месото на руло и го овържете с канап. Поръсете го със сол, черен пипер и брашно. Запържете го от всички страни до образуване на апетитна коричка, а после го сложете в тенджера с дебели стени и го залейте с телешки бульон, малко сос „Уорчестър“ и доматена салца. Задушавайте на бавен огън около 6 часа, докато месото не омекне. За соса – към сока, останал от пърженето на рулото, добавете 1/3 чаша сухо червено вино и 3 супени лъжици брашно. Варете до сгъстяване.
Везни (24 септември – 23 октомври)
Приготвеното от Везните ястие трябва да е идеално – нито твърде пикантно, нито твърде сладко, достатъчно леко и бързо.
Рецепта за знака: Пикантни скариди със сос от манго
Приготвяне: 3/4 чаша нарязано на кубчета манго, 200 мл. чили-сос и 100 мл. портокалово желе се смесват с 3 супени лъжици кокосово мляко и 1 супена лъжица сок от лайм. Кипнете сместа на среден огън. Добавете изчистените скариди, кипнете и ги варете, докато не порозовеят. Добавете кълцан магданоз или зелен кориандър и 1/3 чаша счукано кашу. Сервирайте с царевичен хляб.
Скорпион (24 октомври – 22 ноември)
Скорпионите са способни да преминат на тъмната страна за едни бисквитки. Те обичат да пробват нови неща, но при това са и доста консервативни и искат да знаят какво съдържа едно или друго ястие от-до.
Рецепта за знака: Риба със салса от манго и авокадо
Приготвяне: Смесете сух риган, кимион и червен пипер в равни пропорции, добавете по 1 щипка черен пипер и сол и намажете със сместа филе от риба. Оставете я да се маринова половин час. В салатиера смесете нарязани на кубчета авокадо, манго и половин глава червен лук, добавете кълцан магданоз, сок от лайм и малко сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете сместа в хладилника. Запържете рибата до златисто и я хапнете с охладената салса за гарнитура.
Стрелец (23 ноември – 22 декември)
Немирните Стрелци обожават приключенията и пътешествията. Дори и храната трябва да им напомня за далечни пътувания, за да съберат сили да седят на едно място до следващата отпуска.
Рецепта за знака: Пилешко с джинджифил и кашу
Приготвяне: Нарежете пилешкото на парчета, запържете го, докато не побелее и го изкарайте от тигана. В същия тиган запържете пресни гъби, чушка и 1 чаена лъжица настърган джинджифил. Добавете 1 чаша пилешки бульон, смесен с 2 супени лъжици царевично нишесте, 1 супена лъжица кафява захар и 2 супени лъжици соев сос. Варете сместа, докато не се сгъсти. Добавете пилешкото в соса с 3/4 чаша счукано кашу. Оставете да къкри 10-15 минути и сервирайте с ориз за гарнитура.
Козирог (23 декември – 20 януари)
Козирозите са невероятно практични хора, които за нищо на света няма да допуснат храна да се развали в хладилника. Освен това са доста добри готвачи, способни да сътворят шедьовър дори и от немислими остатъци.
Рецепта за знака: Чийзбургер-супа
Приготвяне: Запържете телешка кайма в дебелостенна тенджера, като бъркате постоянно. Изкарайте каймата, разтопете в същия съд парче краве масло и запържете лук, моркови, целина и зелени подправки (магданоз и босилек). Добавете 2 картофа, нарязани на кубчета. Върнете каймата в сместа и залейте с 1/2 литър бульон. Варете на бавен огън около 10 минути. В друг тиган разтопете още едно парченце масло, добавете 3 супени лъжици брашно, разбъркайте добре и добавете сместа в супата. Когато кипне, намалете котлона до минимум, добавете чаша прясно мляко и чаша настърган кашкавал, подправете със сол и пипер. Щом кашкавалът се разтопи, супата е готова.
Водолей (21 януари – 19 февруари)
Водолеите най-често биват описвани с думата „уникален“. Затова и ястието, което приготвят, трябва да е уникално и да комбинира привидно несъвместими неща в едно хармонично цяло.
Рецепта за знака: Пържоли с боровинков сос и сладък картоф
Приготвяне: Начукайте пилешко или пуешко филе до дебелина 1 см., поръсете го с подправки, увийте го в хартия за печене и го пържете на сух тиган по 5-7 минути от всяка страна. Измийте добре сладките картофи, нарежете ги на половинки, напръскайте ги със зехтин и ги опечете на фурна. За соса от боровинки – 300 грама боровинки се смесват с 2 супени лъжици мед, 1 супена лъжица лимонов сок и 1 чаена лъжица лимонова кора. Варете сместа на бавен огън 10 минути, добавете малко канела. Полейте месото със соса и сервирайте с печените сладки картофи за гарнитура.
Риби (20 февруари – 20 март)
Представителите на този знак обичат уютната домашна храна, която да им позволи да забравят за ежедневния стрес и да усетят с всичките си фибри, че са си у дома.
Рецепта за знака: Тосканска супа с наденички и къдраво зеле
Приготвяне: запържете пикантни италиански наденички, охладете ги и ги нарежете на парчета. В същия тиган запържете лук, моркови, малко доматено пюре и съвсем малко бульон. През това време сварете в тенджера бульон, добавете нарязан на кубчета картоф, задушените зеленчуци и една консерва варен боб. След около две минути влейте в супата 1/3 чаша сметана. Добавете наденичките и едро нарязаното къдраво зеле. Подправете със сол и черен пипер. Вашата гъста и ароматна супа е готова.
Четете още: Топ 3 на най-проклетите в зодиака