Автор
Woman.bg

Защо Саудитска Арабия отне детето на тази жена

Бетани Виера е жена, която наскоро се сблъсква с най-голямата драма в живота си – губи битката за родителските си права над собственото си дете в една страна, от която всичко можеш да очакваш – Саудитска Арабия.

Когато младата американка влиза за първи път в двубой за попечителство над дъщеря си, смята, че крайният изход от борбата ще бъде на нейна страна. Уви, това не се случва.

Всичко започва от момента, в който Бетани подава молба за развод. Годината е 2017-а. Причината – физическото и психическо насилие, което мъжът ѝ упражнява върху нея денонощно.

Единственото, което Виера иска след развода, е да запази родителските си права над 4-годишната им дъщеря Зейна, както и съдебна заповед, с която да получава детски помощи от бившия си съпруг, бизнесмен.

Оказва се обаче, че нещата далеч не са толкова лесни, колкото на пръв поглед изглеждат през очите на една американка. Когато си избрал да живееш в чужда страна, особено в такава, каквато е Саудитска Арабия, рискуваш един ден животът ти да се преобърне с главата надолу.

Бетани Виeра и дъщеря ѝ Зейна, на снимка, предоставена от братовчедката на Виера пред "Ню Йорк Таймс"

Молбата за развод хвърля Бетани в лапите на сложен съдебен лабиринт, който трае вече година и половина. През ноември, 2018 г., тя започва и делото за попечителство над детето си.

Американката успява да се разведе, но битката за родителските права върху 4-годишната Зейна приключва преди броени дни – на 14 юли, с грандиозно фиаско за Бетани. Саудитският съдия присъжда родителските права на бабата по бащина линия на Зейна, която живее със сина си.

Учудващото е, че съдът отсъжда това решение въпреки видео доказателствата, с които Бетани разполагала и показала в своя защита. На кадрите ясно се виждало как бившият ѝ съпруг взима наркотици и ругае Бетани пред дъщеря им.

"Тук е 10 000 пъти по-лошо, защото жените, които отидат в съда, рискуват ужасно много. Искрено вярвах, че в тази страна ще има правосъдие и заложих всичко на това", разказва Бетани пред "Ню Йорк Таймс".

Истината е, че Виера е живяла в дълбока заблуда. Саудитските закони се осланят на шериата и, за зла участ на американката, не действат като в Запада. Майките тук получават родителски права върху синовете си, докато децата не навършат 9 години. За дъщерите тази възраст е 7 години. Бащите обаче остават легалните настойници на момичетата.

Миналата година кралството обяви, че саудитските майките могат да получат родителски права над децата си след развода, без да водят дело, както доскоро трябваше да правят. Но при едно условие – ако бащата не оспорва.

Уловката в случая е, че саудитските съдилища приоритизират средата, в която детето ще бъде отглеждано, като по-голямата тежест отива в полза на семейството, където то ще израсте според ислямските традиции.

Така се получава и в случая с Бетани и нейното момиченце. В съдебните документи съдията е приел доводите на бившия ѝ съпруг, че тя не може да отглежда Зейна, защото е родена в Запада. Не стига това, ами, видиш ли, жената ръководела и собствено йога студио, което, според съдията, щяло да ѝ оставя малко време, за а детето ѝ.

"Тъй като майката е нова за исляма и е чужденка в тази страна и приема обичаите и традициите по начина, по който е отгледана, трябва да избегнем Зейна да израстне под влиянието на нейната майка", е обяснил съдията в решението си.

Така се оказва, че за саудитския съд е по-важно детето да бъде в ислямско семейство, а доказателствата за насилие имат нищожна тежест.

Въпреки реформите, които престолонаследникът Мохамед бин Салман въведе, жените в Саудитска Арабия явно си остават с доста ограничени права. Преди година той обяви пред американско предаване, че смята жените за равни на мъжете. "Всички ние сме човешки същества и няма разлика", каза тогава принцът.

Реформите обаче не са стигнали до най-фундаменталните рестрикции, които все още важат. Например жените в страната все още се нуждаят от законен настойник, без чието разрешение не могат да пътуват извън страната, да се сдобият с паспорт или дори да преминат през някои медицински процедури.

Четете още: От първо лице: Какво очаква една жена след края на "Ислямска държава"?