Автор
Woman.bg

Три кайсиеви вълшебства с вкус на лято и поезия

Време е да отдадем дължимото на един друг божествен плод – дар на лятото, и да изразим възхитата си от неговите неподозирани качества и достойнства – златната слънчева кайсия. Култивирана още от древни времена, кайсията е известна с изключителните си благотворни качества. Това сочно мъхесто плодче е пристигнало при нас от далечните планински райони на Хиндукуш.

Невероятните му целебни свойства наистина ще ви удивят. Богатото съдържание на пектинови вещества, на витамините А и С, Е, РР и на витаминитe от В групата, на фибри, калий и лесноусвоими захари, превръщат този прекрасен плод в незаменим универсален лек. Кайсията укрепва имунитета, подмладява кожата, грижи се за сърцето, предпазва и лекува анемия, предпазва от остеопороза, подсилва умствената дейност, повишава настроението, понижава риска от рак и, забележете, от далечни времена им се носи славата на афродизиак!



В някои европейски градове има цели фестивали, посветени на кайсията. В България такъв се провежда в Тутракан. Там авторитетът на това уникално творение на природата се почита с изложение на различни сортове и с конкурси за най-добър кайсиев плод, най-добра кайсиева ракия, най-вкусен кайсиев сладкиш и сладко от кайсии.

Вкусът и уханието на този сладък дар е толкова приказен и обсебващ, че е трудно да се въздържим и да не поднесем на вниманието ви рецептите на три влудяващо вкусни блюда с кайсии. С ухание на лято и сладки като поезия.

Бухти с кайсиев пълнеж

Продукти:

За тестото
1 ч.ч. прясно или кисело мляко
2 яйца
½ ч.ч. масло
брашно
пудра захар за поръсване

За плънката
500-600 г плод по избор (напр. ягоди, вишни, кайсии, праскови)
1 к.ч. олио

Приготвяне:

Разбийте изброените продукти. Полученото тесто оставете на топло да бухне. С ръка накъсайте парченца от него и във всяко едно завийте по една почистена от костилката кайсия. В сърцевината на всяка кайсия по желание може да добавите по 1 с.л. крема сирене или плънка според предпочитанията ви. Изпържете бухтите в загрятото олио, извадете ги и, докато са още топли, поръсете с пудра захар, 1 ч.л. разтопен шоколад и... voila – изкушението е пред вас в пълния му смайващ вкус и аромат...

Клафути с кайсии

Продукти:

3 яйца
1/3 ч.ч. Захар
6 с.л. брашно
1 ½ ч.ч. бита сметана
2 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. лимонова кора
2 с.л. прасковен ликьор
щипка сол

Приготвяне:

Намажете с масло тава за печене и поръсете с кристална захар дъното и стените ѝ. Разбийте 3 яйца и 1/3 ч.ч. захар на миксера. След това добавете 6 с.л. брашно, 1 ½ ч.ч. бита сметана, 2 ч.л. ванилова есенция, 1 ч.л. лимонова кора, щипка сол и 2 с.л. прасковен ликьор. Оставете сместа настрана за 10 минути. Междувременно обелете и изчистете 6-8 кайсии, нарежете ги на големи резени и ги поставете в тавата. Изсипете върху тях тестото и печете около 35-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Панакота с кисело мляко и мус от кайсии


Продукти:

6 г листа желатин
1-2 шушулка ванилия и 1 ч.л. екстракт от ванилия
400 г течна сметана 35%
90 г захар
200 г гъсто (цедено) кисело мляко

Продукти за муса от кайсии:
300 гр. добре узрели кайсии, почистени от костилките
20 гр. захар
4 гр. листа желатин

Приготвяне:

Разполовете шушулката ванилия и остържете зрънца с помощта на нож. Добавете ги към сметаната, заедно със захарта. Сложете на умерен огън и разбърквайте периодично, докато сместа заври. През това време накиснете желатиновите листа (за 4-5 минути) в малко студена вода. Когато сметановата смес заври, отстранете от котлона и към нея прибавете размекнатия желатин, добре отцеден от водата. Разбъркайте сместа, докато желатинът се разтвори. Прехвърлете в чиста купа и оставете леко да се охлади. Отстранете ваниловата шушулка. Разбийте с тел киселото мляко, за да стане кремообразно и добавете към сметановата смес. Разбъркайте до получаване на гладка, хомогенна смес. Разпределете в подходяща(и) форма(и). Поставете в хладилника за около 2 часа, докато желира.

Приготвяне на муса от кайсии: Пасирайте кайсиите. Половината от полученото пюре смесете със захарта и поставете в подходящ съд на умерен огън. Бъркайте непрекъснато, докато захарта се стопи и сместа заври. Отстранете от огъня и към нея добавете предварително накиснатите и омекнали желатинови лиса, отцедени от водата. Продължавайте да бъркате, докато желатинът се разтвори. Към сместа с желатина добавете останалото пюре. Разбъркайте добре и охладете леко. Оставете в хладилник за няколко часа или докато желира. За да извадите лесно от формата, облейте стените с топла вода. Обърнете върху подходяща за сервиране чиния.

Да ви е сладко!

Четете още: Обожавате диня? А защо не и панирана...