Автор
Люблена Папазова

Римските терми във Варна, където се чувстваш като император

Във Варна има всичко. Или поне ние, родените в града, твърдо вярваме в това. Не само чудни плажове, лазурно море, спокоен залив и кораби от близо и далеч, но и една изненада - най-големият СПА комплекс на Балканския полуостров. При това работил преди цели 19 века, което ще рече, че в термите на процедури с лечебна минерална вода са се отдавали римляните и жителите на Одесос - древното име на Варна. И макар днес те да не предлагат водни терапии, задължително трябва да ги разгледате, защото останките са внушителни, пък и са доста добре запазени.

Преди няколко години термите бяха основно ремонтирани и сега, освен туристи, приемат и театрални и музикални представления, които събират много публика в топлите летни вечери. Когато слънчев лъч се показва за последно през високия свод с огромните камъни, а в здрача все още може да се различат прекрасните римски мозайки, всеки посетител в термите се чувства като истински император.

В небето се реят чайки, меката светлина показва пътя на древните, които са използвали банята не само за да пречистят тялото си, но и да насладят на живота и вие неусетно поемате по техните стъпки...

Разходката не е малка, все пак става дума за внушителна за времето си сграда, разположена на седем хиляди квадратни метра. Част от нея е останала под съседните улици и постройки, но добре се различават различните помещения, включително и балестрата - огромна зала, в която видните граждани на Одесос се събирали, за да обсъдят най-важните въпроси на града и която реално е била местният парламент.

И ако все още се колебаете дали да загърбите събирането на тен заради термите, ще уточня: руините са само на пет минути от централния плаж и на точно толкова от най-вървежната парти зона във Варна - пристанището с многото ресторанти и нощни клубове.

Така че действайте като римските императори, които спазвали девиза In vino veritas, in aqua sanitas (Във виното е истината, във водата е здравето). И преди да си кажете наздраве в близките морски кръчми, вижте къде са се грижили за здравето си жителите на Одесос през втори век.

Четете още: Тайна градина с вековен дъб изкушава в центъра на София